De omgeving

Gevolgen op sociaal gebied (je omgeving)
Ziek zijn, betekent dat het leven van een patiënt er totaal anders gaat uitzien. Ziekenhuisopnames, polikliniek bezoeken, ziek van de behandeling, etc. Angst en stress voeren dan vaak de boventoon. En niet te vergeten vermoeidheid.

Opeens zie minder mensen.
In de beginperiode komen mensen nog wel vaak op visite, maar na verloop van tijd kan dat zomaar veranderen. Ineens zien mensen hun beste vrienden of familie niet meer of een stuk minder. Maar ook na de behandelingen kunnen opmerkingen hard overkomen.

Niet zulke handige opmerkingen:

  • Het is nu toch over?
  • Het is nu al zo lang geleden, ik snap niet dat je er nog last van hebt
  • Je moet er nu maar eens niet meer over praten
  • Meer van dit soort opmerkingen die raken!
  • Je hebt gelukkig nog meer kinderen.

In een sociaal isolement.
Dit soort opmerkingen raakt de patiënt wel. Veel patiënten ervaren achteraf dat ze juist hulp kregen van mensen waarvan ze het niet verwacht hadden en dat mensen waarvan ze het wel verwacht hebben het lieten afweten. Hoe vreemd dat ook mag zijn. Het kan gebeuren dat een patiënt hierdoor in een sociaal isolement terecht komt.

Soms is het je eigen schuld.
Toch speelt de patiënt en zijn directe omgeving hier ook een rol in. Mensen die een paar keer geweigerd zijn ‘omdat je te moe was’,  laten het een volgende keer zomaar afweten. Ze twijfelen dan of ze nog wel welkom zijn? Dit is te voorkomen door communicatie! Elke patiënt kent wel een periode dat deze niet zoveel mensen kan ontvangen omdat ze gewoon te ziek of te moe zijn. Dit is logisch. Behandelingen zijn vaak ook zwaar en geven veel ongemakken. (zie de les: late effecten).

Deel je verhaal met mensen die er toe doen!
Wat kan helpen, is om de voortgang van de ziekte te delen met de mensen die de patiënt belangrijk vindt. De patiënt en de familie kan daarbij zelf een keuze maken wie de informatie te zien krijgt en wie niet. Met andere woorden: Alleen voor mensen waarvan de patiënt het wil of voor eenieder die het maar weten wil?

Zelf niet, misschien de partner of de kinderen
Als de patiënt hier niet toe in staat is, dan kan de partner of een van de kinderen dit doen. Voordeel is dat iedereen dan de juiste informatie krijgt en daardoor ook meer begrip kunnen opbrengen voor de situatie waarin het ‘even niet lukt’. De schrijver van deze lessen heeft dat zelf ook gedaan zie: http://www.tomvanderwal.nl. Ook kan iemand gebruik maken van een gesloten facebookpagina of gesloten blog

Het is belangrijk om te blijven functioneren in de maatschappij en de contacten tijdens een ziekte niet te verwaarlozen. 

Dat kan o.a.door:

  1. Begrip te vragen voor de moeilijke periodes die er ongetwijfeld zijn of gaan komen.
  2. Te bloggen over de voortgang, met uitleg over de behandeling.
  3. Gebruik te maken van een gesloten Facebook.
  4. Verzenden van een digitale nieuwsbrief  of d.m.v. een normale brief met postzegel.
  5. Door het uit te leggen ‘waarom nu even niet’.

Je krijgt wat je zaait.
Een goede raad aan onze gasten. Afstoten nu, kan gevolgen hebben voor later. Het is dus verstandig het sociale netwerk te koesteren tijdens de ziekte en deze niet te verwaarlozen.