Curatief adjuvant of palliatief

Curatief, palliatief, adjuvant, Neo adjuvant, systemisch of lokaal.
Een mond vol met fases van behandelingen waarin de patiënt zich kan bevinden. Maar betekenen ze?

Neo-adjuvant behandeling
Als er een aanvullende behandeling gegeven wordt voor de curatieve behandeling, dan heet het een neo-adjuvante behandeling. Het doel hiervan is om de tumor kleiner te maken, zodat een tumor eenvoudiger verwijderd kan worden tijdens de operatie.

Curatieve behandeling
Bij een curatieve behandeling is het de bedoeling om de tumor in zijn geheel uit het lichaam te verwijderen. Meestal is dit een operatie. Als dit lukt dan zijn de vooruitzichten over het algemeen gunstig.

Adjuvante behandeling
Dit is een aanvullende behandeling. Het doel hiervan is om te voorkomen dat de tumor terugkomt of uitzaait. Het is een aanvulling op de curatieve behandeling. Dit kan bijvoorbeeld chemotherapie, bestraling zijn.

Palliatieve behandeling
Is de ziekte niet meer te genezen? Dan krijgt de patiënt een palliatieve behandeling. Het doel van een palliatieve behandeling is om iemand nog zo lang mogelijk te laten leven met zo min mogelijk klachten. De behandeling zorgt er voor dat de tumor niet verder groeit of in ieder geval langzamer. Een palliatieve behandeling kan er ook op gericht zijn om de pijn te verminderen.

Systemische behandelingen
Hormoon- en chemotherapie zijn voorbeelden van een systemische behandeling. Deze werken door het hele lichaam. Systemische behandelingen hebben dus niet alleen effect op de oorspronkelijke tumor, maar ook op eventuele (micro-) uitzaaiingen in het lichaam.

Lokale behandelingen
Onder lokale behandelingen vallen chirurgie en bestraling. De behandelingen hebben effect op de oorspronkelijke tumor.

Terminale fase:
De laatste fase van het leven is de terminale fase. Deze richt zich op de klachten. Bijvoorbeeld pijn, misselijkheid en obstipatie. Deze fase is meestal thuis of in een hospice.

Uitbehandeld, niet zo fijne opmerking.
Wanneer er geen behandelingen meer mogelijk zijn, dan is iemand ‘uitbehandeld’. In sommige gevallen kan de patiënt dan nog mee doen aan wetenschappelijk onderzoek. De z.g. ‘clinical trail’. Al bestaan daar ook voorwaarden voor.

Uitbehandeld is ook een vervelend woord en wordt door de meeste patiënten ook zo gezien. Natuurlijk blijft de patiënt behandeld worden maar dan om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te bewaken. Daarnaast kan een patiënt zelf ook beslissen om zelf te stoppen met elke behandeling.