Stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie
Elk jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland een vorm van bloed-, lymfklierkanker of beenmergkanker. Stamceltransplantatie is dan een onmisbare ondersteuning bij deze behandeling. Stamceltransplantatie bestaat al ruim vijftig jaar. De basis is al die tijd gelijk gebleven. Dat wil niet zeggen, dat er geen ontwikkelingen zijn geweest.

Niet iedereen komt in aanmerking voor een stamceltransplantatie
Nadat de diagnose van een kwaadaardige ziekte is gesteld, komt de arts met een behandelvoorstel. Vaak is dit een vorm van chemotherapie. Soms werkt dit niet voldoende en moet de patiënt samen met de arts op zoek naar een aanvullende behandeling. Een mogelijke behandeling is dan stamceltransplantatie. Hierbij krijg de patiënt stamcellen toegediend. Een arts beoordeelt of deze behandeling geschikt voor iemand is, welke voorbehandeling (conditionering) er nodig is en welke nazorg het beste resultaat zal opleveren.

Twee vormen van stamceltransplantatie:

  • autologe stamceltransplantatie, waarbij je eigen stamcellen worden geoogst en worden teruggegeven;
  • allogene stamceltransplantatie, waarbij stamcellen bij een donor worden geoogst die je daarna krijgt toegediend.

Oogsten van stamcellen
In beide gevallen moeten de stamcellen eerst geoogst worden, (leukaferese) voordat ze kunnen worden toegediend om zieke cellen of verdwenen stamcellen te vervangen.

In de video’s wordt er meer uitgelegd. BRON : ERASMUS MC

Allogene stamceltransplantatie (met een donor) BRON: