Ernstige ziekte in een gezin

Invloed van een ernstige ziekte in een gezin
Als een gezin geconfronteerd wordt met een levensbedreigende ziekte, dan heeft dat effect op ieder lid van het gezin. Vaak gaat dan alle aandacht naar de zieke. Maar iedereen lijdt mee. Spanningen en angst uiten zich op verschillende manieren. Er is vaak minder afleiding, vakanties zijn niet meer vanzelfsprekend. m.a.w het leven is niet meer als voor de ziekte. Daarvoor in de plaats komt o.a

  1. Angst iemand te moeten verliezen.
  2. Boosheid.
  3. Stress.
  4. Vluchtgedrag (het niet willen weten).
  5. Taken moeten worden overgenomen van de zieke.
  6. Regelmatig naar het ziekenhuis of polikliniek.
  7. Vreemden over de vloer (thuiszorg en artsen).
  8. Weinig ontspanning.

Te verwachte reacties
Soms zie je dat de zieke er niet over wilt praten. De gedachte dat zij- of hij dood kan gaan en het gezin achter moet laten is zwaar. De reactie van kinderen kan divers zijn. Sommige vluchten om zo veel mogelijk van huis te zijn, anderen blijven juist thuis in de buurt van de zieke. Soms willen kinderen niet meer naar school of vinden ze niet langer aansluiting bij vrienden. Uiteraard is er een groot verschil in leeftijd en of een van de ouders of een kind ziek is. Hoe dan ook, ouders en kinderen leven met een verhoogde stress. Sterk willen zijn is de rol van de ouders. Het ontbreekt dan wel vaak aan ‘Hoe? Daar is eigenlijk geen standaard antwoord op te geven.

Er is hulp beschikbaar
Hulp kan worden geboden door een therapeut gespecialiseerd in psychologische zorg bij een levensbedreigende ziekte. Hier beschikken ze over de specifieke kennis die nodig is. Ook het complete gezin kan worden uitgenodigd voor een systeem gesprek. Tijdens de gesprekken leren de gezinsleden hun angsten, boosheid en andere emoties uit te spreken waardoor ze elkaar beter begrijpen. Iedereen krijgt dan handvatten aangeboden om met het eigen verdriet en dat van elkaar om te gaan.

Van verdriet ga je niet dood maar het doet wel veel met je. De pijn en het verdriet worden op een bepaald moment onderdeel van wie je bent. Het went en je leert ermee te leven. Maar het kan ook leiden tot depressies of PTTS

Diverse organisatie kunnen zorgen voor de nodige ontspanning, afleiding en informatie.
Er zijn diverse organisaties en websites die zich hier specifiek op richten. Ook zijn er boeken te koop die het gezin vooruit kunnen helpen. De huisarts heeft hier ook een rol in.

Handige links:

  1. Stichting diagnose kanker |https://www.diagnose-kanker.nl 
  2. Vereniging ouders en kanker | VOKK
  3. Lotgenoot.nl | https://lotgenoot.nl 
  4. Kanker doet meer met je dan je denkt | Kanker.nl
  5. Netwerk palliatieve zorg | https://www.netwerkpalliatievezorg.nl
  6. De effecten van kanker in een gezin | MCA amsterdam

Kijk eens naar  de serie ‘kankerzooi’ en kijk vooral naar de gesprekken met de kinderen, een jaar na het overlijden.