Chronische

Chronisch ziek
Iemand die langer dan 6 maanden ziek is, wordt ook wel chronisch ziek genoemd. Er bestaat voor zo’n iemand geen behandelmethode die de ziekte volledig kan genezen. In Nederland zijn meer dan 5,2 miljoen mensen chronisch ziek.  Dat is 1:3. mensen.

Voor een inloophuis geldt dat het wel een levensbedreigende ziekte moet zijn.

Ernstige psychische ziekte, verwardheid, dementie etc.
Het inloophuis is daar niet voor ingericht.
Deze zijn welkom bij b.v. de GGZ

Een chronische ziekte kan ook in bepaalde periode last geven.
Er zijn chronische ziekten die alleen in bepaalde periodes klachten geven zoals astma, weer andere ziekten zijn psychisch en geven daar veel beperkingen.

Iemand die chronisch ziek is, kan meerdere ziektes hebben (comorbiditeit)
Het is een misverstand dat iemand die chronisch ziek is, alleen 1 chronische ziekte heeft. Iemand die chronisch ziek is, kan meerdere (chronische) ziektes hebben. Dit heet comorbiditeit. Dit maakt het vaak nog ingewikkelder.

Iemand die chronisch ziek is, wil ‘normaal’ behandeld worden
Chronisch zieke mensen willen (uitzonderingen natuurlijk daargelaten) niet ‘minderwaardig’ gevonden worden of overdreven worden verzorgd. Vaak willen ze zelfstandig zijn en gaan en staan waar ze willen, maar dikwijls worden ze daarin door hun ziekte beperkt. Het kan fijn zijn, als alle onderwerpen dus ook ‘de ziekte’ bespreekbaar is.  Niet over de ziekte mogen praten of doen of het er niet is, kan frustrerend zijn. Probeer ook rekening te houden met de energiehuishouding of stemming van de zieke. Door de situatie te herkennen en er over te praten kunnen er toch fijne contactmomenten ontstaan.

Als iemand chronisch ziek is, dan is hun leven niet mislukt. Liefdevolle aandacht werkt dan goed.

Een chronische ziekte kan onzichtbaar zijn
Als iemand een zichtbare ziekte heeft of een gebroken been? Dan is er een grote kans dat mensen de deur voor ze open houden en vragen ‘hoe het met je gaat’. Dit is meestal niet zo bij een onzichtbare ziekte. Je wordt ‘gewoon’ behandeld, net zoals anderen. Het grote voordeel hiervan is dat je in eerste instantie niet wordt ‘voorgetrokken’ of genegeerd. Niet zichtbaar ziek heeft ook zo zijn nadelen. Zit iemand bijvoorbeeld in de bus en voelt deze zich niet lekker, terwijl er in de bus geen plek meer is voor een bejaarde of zwangere vrouw? Dan kan deze zich schuldig voelen.