Een ander mens dan voor de ziekte

Een ander mens dan voor de ziekte
Ze is een ander mens dan voor de ziekte’. Dit hoor je nog wel eens. En dat is ook niet zo vreemd. Geconfronteerd worden met een levensbedreigende ziekte is een zware beproeving. Als je het dan mag overleven dan kijkt je toch even anders tegen het leven aan. Minder gehaast, misschien, meer tijd voor het gezin, oude hobby’s worden weer opgepakt enz. Na een volledig herstel van een ernstige ziekte komt ook het besef dat het leven een geschenk is. Dit kun je ook vaak zien aan deze mensen, ze stralen meer rust uit en genieten meer van het leven.

Maar is dat altijd zo?
Nee, helaas, denk maar eens aan de consequenties van een behandeling die we in een eerder hoofdstuk benoemde. ‘De ‘late effecten’

Grote verschillen in behandelingen
Niet iedereen komt goed door zijn behandeling en dat is soms goed zichtbaar. Verminkingen in het gelaat b.v. doet veel met een patiënt. Mensen kunnen zelfs van karakter veranderen of zijn half niet meer wie ze waren voor de ziekte. Dat dit problemen kan oproept laat zich raden. Huwelijken kunnen daar op stranden, vrienden komen ineens niet meer langs. Het resultaat kan zijn dat deze mensen in een ernstig isolement raken.

Een voorbeeld is b.v. dementie, hersentumoren en ziektes zoals A.L.S.
Bij dementie verliest een patiënt langzaam het vermogen om zich zaken te herinneren en bij een hersentumor veel van de geestelijke vermogen (en herinneringen). Bij A.L.S. is het b.v. de spraak, dat iemand moeilijk te verstaan is. Dit zijn processen die soms te vertragen zijn maar op den duur leiden naar ‘een ander mens dan voor de ziekte’. Een isolement ligt hier snel op de loer.

‘Het zelfbeeld en het zelfvertrouwen in lichaam en geest kan (tijdelijk) beschadigd zijn. Het kan langere tijd duren voordat dit weer herstelt. In het slechtste geval is het alleen maar verergert.’

Wat kan het inloophuis betekenen?
De gastvrouw kan samen met de gast kijken waar de interesses en mogelijkheden liggen die nog wel haalbaar zijn. Gesprekken doen het altijd goed, al moet een gastvrouw soms hetzelfde verhaal telkens weer aanhoren. Het is dan maar zo :-).

Zijn er grenzen aan wat een inloophuis kan betekenen?
Als het gecompliceerder ligt, dan is  een bezoek aan de huisarts verstandig. Deze hebben meer mogelijkheden om te verwijzen. De meeste inloophuizen hebben een lijst van mogelijkheden in de buurt.

Niet altijd betaald door een verzekeraar
Laat de gast altijd vooraf controleren of het advies voor een extra behandeling vergoed wordt door de eigen zorgverzekeraar, anders is het alleen maar een desillusie. Onze beroemde ‘luisterend oor’ is altijd in te zetten.

Mindfulness, leven in het nu!
Het verleden kun je niet veranderen en de toekomst moet je maar afwachten. Diverse inloophuizen geven een mindfulness training waar veel mensen zich geholpen mee voelen. In Medemblik en Grootebroek wordt deze training gegeven door Tonia van der Wal tegen een  laag tarief. (iedereen moet mee kunnen doen!) Ook de gastvrouwen en heren krijgen deze training.

Er is hulp beschikbaar
Er bestaan diverse mogelijkheden om onze gasten te helpen onderstaande lijst is zeker niet compleet.

  1. Gesprek met de huisarts.
  2. Training ‘herstel en balans’.
  3. Mindfulness training.
  4. Yoga.
  5. Reiki.
  6. Ontspanningstherapie.
  7. Creatieve therapie.
  8. Ook ziekenhuizen bieden diverse programma’s aan.
  9. Maatschappelijk werk.
  10. Herstel therapeuten.
  11. Psycholoog.
  12. Psychiater als het niet langer zonder medicijnen kan
  13. Uiteraard het inloophuis