Thuis of in een hospice

Thuis sterven of in een hospice?
De meeste mensen vinden het prettig om thuis te sterven. Toch is dit niet altijd mogelijk. Dit kan zijn omdat de familie dat niet wilt, of dat het huis en de laatste zorg dit onmogelijk maakt. Mocht iemand thuis willen sterven dan kunnen ze dat kenbaar maken aan een gastvrouw. Als inloophuis kunnen we dan niet veel betekenen. Dit is voor de familie, huisarts en thuiszorg belangrijk. Wel kunnen we informatie overhandigen over de mogelijkheden die er bestaan.

Overlijden in een ziekenhuis.
Dit is beslist geen standaard. Als mensen uitbehandeld zijn worden ze naar huis gestuurd en onder de thuiszorg en de huisarts geplaatst. Of naar een Hospice. Ziekenhuizen proberen dit ook te voorkomen, omdat ze de overlijdenscijfers in het ziekenhuis graag laag willen houden.

Hospice.
Een hospice, is een instelling met een huiselijke sfeer die zich in de terminale zorg heeft gespecialiseerd. Ongeneeslijk zieken kunnen hier tot aan hun dood worden verzorgd. Door de huiselijke sfeer wordt dit als prettig ervaren.

Soorten hospicezorg
Er zijn verschillende soorten hospice zorg. Te weten de ‘bijna-thuis’ huizen, waar vrijwilligers aanwezig zijn. Of de ‘High-care’ hospices, waar 24 uur per dag gespecialiseerde medische zorg aanwezig is. In een hospice gaat veel aandacht uit naar de palliatieve zorg. Voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en in een vergevorderd stadium van hun ziekte, proberen de medewerkers van een hospice het lijden zo veel mogelijk te beperken en te verzachten Doel van de hospicezorg is de ‘kwaliteit van leven’ zo goed mogelijk te waarborgen. Er is een grote vraag naar hospicezorg. In Nederland geven de artsen een aanwijzing af wanneer de levensverwachting korter is dan drie maanden.

Veel gestelde vragen:

  • Wanneer mag iemand naar een hospice?
    De opname in het hospice is mogelijk als iemand ernstig ziek is en een levensverwachting heeft van drie maanden of minder.
  • Wat als de patiënt langer blijft leven?
    Dat gebeurt regelmatig, in overleg wordt dan gekeken wat de mogelijkheden zijn.
  • Wie bepaald of iemand wordt opgenomen in een Hospice?
    In het hospice zijn verpleegkundigen die dat mogen vaststellen.Een huisarts of specialist  dient een schriftelijke verklaring af te geven van de medische situatie en levensverwachting. Op het moment dat een vertegenwoordiger van de patiënt contact met het inloophuis zoekt kan dan snel een aanwijzing worden gesteld. Of  het Hospice komt met een ander voorstel.
  • Kunnen mensen ook tijdelijk opgenomen worden in een hospice?
    Mensen kunnen ook tijdelijk opgenomen worden in het hospice. Dat heet respijtzorg. Wel speelt ook hier de levensverwachting een rol. Mensen kunnen tijdelijk opgenomen worden om goed ingesteld te worden op bijvoorbeeld pijnmedicatie of ter ontlasting van de mantelzorg.
  • Is iedereen welkom in het hospice?
    Iedereen is over het algemeen van harte welkom. Uiteraard moet er wel plaats zijn.
  • Kan ik mijn eigen huisarts houden?
    De eigen huisarts blijft de eigen arts, maar de huisartsen uit de regio komen ook naar het hospice.
  • Wie betaald het Hospice?
    De verpleging wordt vergoed vanuit de ziektekostenverzekeraar. Palliatieve terminale zorg is namelijk eerste lijnzorg. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Voor de hotelmatige kosten zoals voeding, de was, de kamer, wordt een eigen bijdrage gevraagd. De meeste mensen zijn hiervoor verzekerd met een aanvullende verzekering. Als er geen aanvullende dekking is, dan overlegt de staf van het hospice wat er wel mogelijk is. De kosten zijn meestal geen belemmering om opgenomen te worden.
  • Als iemand is overleden wat gebeurd er dan?
    Vaak vinden nabestaanden het prettig als het Hospice de laatste zorg regelt. Deze laatste zorg wordt gefinancierd uit de uitvaart- of begrafenisverzekering. Het is verstandig dit bij een opname bespreekbaar te maken.
  • Kan iemand naar een hospice komen om zich te oriënteren?
    Een bezoek hoort zeker tot de mogelijkheden. Ook als dit niet tot opname leidt. Laat iemand contact opnemen met het hospice in de buurt.
  • Wat zijn de bezoektijden in een Hospice?
    De meeste Hospice hebben geen speciale  bezoektijden. Wel wordt gevraagd om rekening te houden met de rustmomenten.
  • Mogen huisdieren komen.
    Huisdieren mogen meestal op bezoek komen.
  • Mag de patiënt wat eigen meubeltjes plaatsen in zijn of haar kamer?
    Dat mag. Al is dat bescheiden.

Voor de gastvrouwen
Bijna elk Hospice geeft gelegenheid voor een bezoek. Even een afspraak maken is voldoende. Je zou b.v. met een paar collega’s daar naar toe kunnen gaan. Een voorbeeld van een Hospice is: Dignitas in Hoorn https://www.hospicedignitas.nl/

Leven in een Hospice (19 minuten)