EPD (elektronisch patiënten dossier)

We raken er steeds meer aan gewend, verpleegsters en artsen die met een kar met scherm en computer aan het bed komen. Het elektronisch patiënten dossier. Bloedwaardes, bloeddruk, labuitslagen, medicatie en historie etc. Het staat allemaal op de paginascherm incl je foto.

Elektronisch Patiënten Dossier
De meeste  ziekenhuizen  houden de  medische gegevens bij in een digitaal dossier: het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Het voordeel van het EPD is dat de medische informatie altijd kan worden ingezien door de zorgprofessionals met wie een patiënt een behandelrelatie heeft. De behandelaar heeft hierdoor een beter totaaloverzicht van uw zorg in het ziekenhuis. Het EPD vervangt een papieren dossier. (vaak is deze ingescand)

Welke gegevens staan er zoal in het EPD?
Alle medische gegevens die het  ziekenhuis over een patiënt verzamelt, komen in het EPD.

  1. Diagnose en behandeling van de patiënt  (ingevuld door diverse specialisten en de verpleging)
  2. Toekomstige en historische afspraken.
  3. Uitslagen van onderzoeken (b.v. MRI of CT-scan)
  4. Medicatie.
  5. Brieven naar de huisarts.
  6. Andere belangrijke informatie.

Hoe krijgt een patiënt toegang tot het EPD?
Dit moet aangevraagd worden, schriftelijk met een handtekening en een foto. Maar het zou ook kunnen met een DIGID. De voorlichtingsbalie van het behandelend ziekenhuis kan de patiënt daar verder mee helpen. Er bestaan verschillende platforms.

Wanneer is een uitslag beschikbaar
Dat ligt aan het ziekenhuis en hoe snel uw behandeld arts de informatie vrij geeft. Er zijn ziekenhuizen die de informatie gelijk vrij geven, maar ook ziekenhuizen waar de arts het eerst moet autoriseren.  Hier kan een langere tijd tussen zitten. De vraag is ook, wil de patiënt het gelijk weten? Of de uitslagen eerst met de eigen arts bespreken. Ook hier zijn keuzes in te maken.

Het voordeel van gelijk weten
Stel dat de uitslag goed is, de patiënt is dan gelijk gerustgesteld. In het verleden kon daar zomaar een tijd tussen in zitten.

Het nadeel van weten.
De vraag kan zijn, is een patiënt in staat om de informatie goed te verwerken? Wat betekent deze uitslag? Soms worden verkeerde aannames gemaakt en dat is ook niet zo vreemd. Elke uitslag wordt bekeken ‘in het licht’ van de ziekte waarvoor de patiënt behandeld wordt. Met de ‘Google dokter’ kan de patiënt een heel eind komen, maar het kan ook nog meer vragen opleveren. Voor patiënten die ‘niet stevig in de schoenen staan’ is gelijk weten niet altijd verstandig.

Machtigen van een partner, kind of vertrouwenspersoon
Een EPD is alleen te raadplegen door de patiënt zelf.  Maar deze kan wel iemand machtigen. b.v. de partner, kinderen of vertrouwenspersoon. Dit kan de patiënt aanvragen in het ziekenhuis.

Heeft een gastvrouw van een inloophuis toegang tot een EPD?
Nee dat zou ook veel te ver strekken.

Wat is het voordeel van het EPD?
Het elektronisch vastleggen van gegevens verhoogt de veiligheid en de kwaliteit van zorg. Zorgverleners binnen het ziekenhuis kunnen snel en op een betrouwbare manier over de laatste actuele gegevens beschikken. Doordat de medische gegevens digitaal beschikbaar zijn, zijn deze voor al uw behandelaars op iedere computer in het ziekenhuis in te zien. Gegevens die eenmaal zijn geregistreerd, worden op meerdere afdelingen gebruikt. Denk aan uitslagen van onderzoeken, uw medicatieoverzicht, of eventuele allergieën.

Geen landelijk dossier
Met het EPD brengen artsen, verpleegkundige en andere zorggerelateerde gegevens samen in een dossier dat digitaal toegankelijk is. Het is een dossier dat alleen gaat over de zorg van een van de patiënten in het ziekenhuis waar deze behandeld wordt!.
Het is dus geen landelijk patiëntendossier.

Heeft een externe zorgverlener toegang tot mijn EPD?
Een externe zorgverlener heeft geen toegang tot het EPD. Wel kan een externe zorgverlener, die met de patiënt een behandelrelatie heeft toestemming krijgen om een deel van de medische gegevens in te zien. De patiënt moet hem daarvoor machtigen!

Mag het ziekenhuis de patiëntengegevens opslaan in het EPD?
De rechten van patiënten en plichten van zorgverleners zijn wettelijk vastgelegd. Als zorgverlener is het ziekenhuis vanwege de wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) verplicht om medische patiëntendossiers bij te houden. Dat mag ook digitaal.

Hoe lang worden gegevens in het EPD bewaard?
Er geldt een wettelijke bewaartermijn van 15 jaar na de laatste behandeling. Het ziekenhuis kan er voor kiezen om dossiers niet te vernietigen. Een patiënt kan altijd een verzoek indienen via de afdeling Juridische Zaken als deze de medische gegevens wilt laten vernietigen.  De behandelend arts zal dit verzoek beoordelen en neemt samen met Juridische Zaken hierover een besluit.

Waarom langer bewaren van het EPD nuttig kan zijn
Stel een patiënt is behandeld voor borstkanker en na 15 jaar is er een uitzaaiing. Het kan dan nuttig zijn om de oude gegevens weer te raadplegen! Oncologische ziekenhuizen bewaren de oude gegevens vaak langer. Vooral als erfelijkheid een rol speelt!

Wat is er gebeurd met mijn papieren dossier?
De gegevens uit uw papieren dossier zijn digitaal vastgelegd en altijd oproepbaar.