Gevolgen op psychisch gebied

Gevolgen op psychisch gebied
Kanker is een ingrijpende ziekte. En geldt voor elke levensbedreigende ziekte. Het kan het dagelijks leven op allerlei manieren beïnvloeden, bijvoorbeeld hoe iemand zich voelt en in het leven staat. Sociale contacten, relatie, gezin, werk, inkomen of studie krijgen in een keer een andere betekenis en een andere waarde. Als iemand ernstig ziek bent en weet dat ze gaan overlijden dan helpen diploma’s, rijkdom en status niet meer. Naast de medische zorg, is er in de meeste ziekenhuizen gelukkig ook psychosociale zorg voor mensen met kanker beschikbaar. (maar je moet er soms wel om vragen)

Klachten
Het horen van de ‘diagnose kanker’ of een andere levensbedreigende ziekte is een ingrijpende gebeurtenis. Veel voorkomende reacties zijn bijvoorbeeld:

  • Verdriet om wat iemand dreigt te verliezen;
  • angst voor de behandeling of pijn;
  • angst om geliefde(n) achter te moeten laten;
  • machteloosheid, omdat de patiënt het gevoel heeft dat deze verslagen is;
  • boosheid op het lichaam, omdat deze de patiënt in de steek heeft gelaten;
  • boos op iedereen;
  • onzekerheid over wat komen gaat.

Nog meer problemen
Door de emoties kan een patiënt last krijgen van slaapproblemen, piekeren en concentratieproblemen. Deze gevoelens of problemen zijn normale reacties op een ingrijpende gebeurtenis. Steun kan dan belangrijk zijn om goed met deze reacties en emoties om te gaan. Hiervoor kan een patiënt niet alleen bij partner, familie en vrienden terecht, een inloophuis, maar ook bij de zorgprofessionals.

Wat kan een inloophuis betekenen?
We hebben al gezien dat een ernstige ziekte veel kan doen met je geest. Stress, angst, onzekerheid en vooral onmacht kunnen voor een grote of kleine crises zorgen.Als  inloophuis kunnen we luisteren (aanhoren) en adviseren. De huis- of behandelend arts zijn de aangewezen personen voor een professionele aanpak.

Soms kan een probleem worden opgelost door aanvullende adviezen en medicatie van de huisarts b.v een slaaptablet, antidepressiva en pijnstillers. Wat ook goed werkt, is mindfulness en yoga. Wanneer psychische klachten niet gelijk goed aangepakt worden, dan kan dit uitlopen op een serieus en hardnekkig probleem. Wanneer je als gastvrouw signalen ontvangt dat het niet goed gaat met een gast, vraag dan wat haar dwars zit en of ze er over wil praten. Als je niet ‘doorkomt’, dan is doorverwijzen naar een huisarts een verstandige optie.

Tip: Adviseer zelf nooit een behandeling of medicatie!

Hoort deze gast wel thuis bij ons?
Het kan gebeuren, (we schreven dat al eerder) dat er een gast binnenkomt met een groot psychisch probleem. (hersentumoren b.v. veroorzaken dit ook) De vraag is, of deze gast wel op het juiste adres is en past binnen het gezelschap van de andere gasten in een inloophuis.

Wees voorzichtig met je beoordeling. Luister naar het verhaal. Neem de gast eventueel  even apart. Je kunt nog wel eens verrast worden. M.a.w. maak niet gelijk allerlei aannames, maar vraag door. Als  er een onhoudbare situatie ontstaat, schakel dan de coördinator in. Deze kan deze gast dan e.v.t. doorverwijzen naar de huisarts, GGZ of een andere instelling.

Drugsverslaafde met een ernstige en levensbedreigende ziekte (of partner)
Zolang ze zich gedragen zijn ze welkom. Maar er zijn grenzen. Laat het niet erger worden en. Meestal gaat het prima. Let wel op de eigendommen van  het inloophuis en dat van de gasten (helaas soms een probleem)

Direct probleem 
Probeer altijd rustig te blijven en de gast(en) tot bedaren te brengen. Verplaats de gast e.v.t naar een aparte ruimte. Wanneer de persoonlijke veiligheid in het geding is, doe je dit niet! Leg vriendelijk uit dat dit niet de bedoeling is van een inloophuis en dat het beter is dat de gast op zoek gaat naar zorg die meer bij hen past. Blijf vooral vriendelijk en ondersteunend. Probeer anders een coördinator in te lichten die het van je kan overnemen.

Handige websites: