Geloof en grenzen

Geloof en grenzen.
Elk mens is uniek in zijn overtuiging en geloof. En daar is op zich niets mis mee. Gelukkig kan er veel in Nederland. Niet voor niets staan we bekend als een tolerant volk. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Zelfs iemand die ziek is kan ongewenst gedrag vertonen als deze het inloophuis bezoekt.

Jong geleerd
Van jongs af aan krijg je veel mee van je ouders en opvoeders. Het is niet vreemd dat mensen het geleerde geloof en cultuur vasthouden voor de rest van hun leven. Zo kennen we moslims, katholieken, protestanten, boeddhisten, joden, hindoeïsme etc.

Waar liggen de grenzen aan wat toelaatbaar is
Helaas zijn er ook extreme kanten van een geloof (islamitische staat). Waar uit naam van het geloof onderdrukking en geweld verheerlijkt wordt. Nederland kent een mengeling van diverse culturen en geloven, elk zo met zijn eigen waarden, bijzonderheden en gewoonten. Maar ook hier lopen we soms tegen excessen aan. Dit kunnen helaas ook gasten van een inloophuis zijn.

‘Een inloophuis staat los van elke overtuiging, geaardheid, ras en geloof. Het moet duidelijk zijn dat elke gast gerespecteerd moet  worden. Uiteraard mag iedereen zijn verhaal doen, maar er zijn grenzen aan de manier waarop!

Wat mag niet in een inloophuis!

  1. Anderen gasten proberen te overtuigen of te bekeren.
  2. Opdringen van de eigen geloofsovertuiging.
  3. Wijzen op omstreden en alternatieve geneeswijzen (uit hun cultuur).
  4. Wijzen op dat ‘het de wil is van…’.
  5. Zeggen dat het je eigen schuld is, omdat….(vul maar in).
  6. Mensen buiten te sluiten om welke reden dan ook (dus negeren).
  7. Veroordelen van mensen met een andere geaardheid (homo, transgender, lesbisch).
  8. Verkondigen of prediken van haat.
  9. En zo zijn er nog wel enkele redenen te noemen.

Andere gasten voelen zich dan snel ongemakkelijk en blijven weg. M.a.w. dit mag niet getolereerd worden binnen een inloophuis.

Soms moeten we afscheid nemen
Mochten gasten ongewenst gedrag vertonen? Wijs hen daar op door ze even apart te nemen Val ze niet aan waar andere bij zijn. Maak duidelijk dat dit gedrag niet getolereerd wordt in dit inloophuis en dat bij herhaling het bezoek niet meer op prijs wordt gesteld.  Overleg bij voorkeur altijd met de coördinator. Deze kan het e.v.t.van je overnemen.