Culturele verschillen

Culturele verschillen
Gasten in een inloophuis komen uit verschillende culturen en belijden verschillende geloven. Zelfs de provincie kan van invloed zijn op de gewoontes van onze gasten. Denk maar eens aan de ‘Bijbelbelt’. Zo zijn er ook verschillen in dagelijkse gewoonten en beleving van een ziekte, de omgang met een naderende  dood en het belang van gemeenschap. Bij mensen met een niet-westerse achtergrond is er soms een gebrek aan kennis over de anatomie en (daardoor) aan ziekte inzicht. Ook het ontbreken van kennis van de Nederlandse gezondheidszorg kan voor misverstanden zorgen.

Leer!
Als iemand uit aan andere cultuur eenmaal de weg gevonden heeft naar een inloophuis, dan is het verstandig om je als gastvrouw in te lezen over wat hun gewoontes zijn. De gast kan zelfs onder de indruk zijn als je dat weet! Deze informatie is overal te vinden op het internet.

Waar kan een gastvrouw zoal rekening mee houden:

  • Toon respect voor afkomst van de gast;
  • houd rekening met de rituelen uit het land van herkomst;
  • houd rekening met het geloof uit het land van herkomst (dit kunnen er meer zijn);
  • hoe gaan vrouwen en mannen met elkaar om in het land van herkomst?;
  • houd rekening met wat normaal is in de eigen cultuur;
  • houd rekening met de rol van de familie. (die is vaak verschillend).

De mate van vertrouwd zijn met de diverse culturen geeft een gastvrouw een enorme voorsprong. Hanteer een open houding, die meer gepast nieuwsgierig is dan corrigerend of belerend. Stel jezelf  op de hoogte over gewoonten uit het land van herkomst van de gast. Wees voorzichtig bij het bespreken van een diagnose en behandeling en dood. Laat de ander vooral aan het woord en leer! Houd er rekening mee, dat opvattingen over euthanasie, sedatie of een naderende dood niet bespreekbaar kunnen zijn!

Gemeenschap bepaald in grote mate het vervolg
Mensen uit andere culturen hechten ook een andere waarde aan hun gemeenschap dan in de Nederlandse cultuur gebruikelijk is. In Nederland staat de patiënt centraal maar in andere culturen is het meer de groep die dat bepaald. De rol van familie is dan soms belangrijker, dan de wens van de patiënt. Als gastvrouw is het van belang daar aandacht aan te schenken. Ook de rangvolgorde kan verschillen binnen een gezin. (oudste zoon b.v.)

Geen ervaring met een cultuur? Wees dan voorzichtig!
Vraag aan de gast wat deze prettig vindt en wat juist niet. Probeer je in de lezen in de cultuur en het geloof van de gast. Je zult zien dat dit erg gewaardeerd wordt. Besef dat de familie over het algemeen een grote stem heeft bij elke besluitvorming. Bij name in het gesprek over diagnose, diagnose, behandeling, begeleiding.

Wees nieuwsgierig
Bij mensen met een niet-westerse achtergrond is er soms ook een gebrek aan kennis over de anatomie en (daardoor) aan ziekte inzicht. Bestudeer eens de verschillende rituelen en voorschriften rond ziekte en sterven in verschillende culturen. Je zult verrast zijn. Laat je eens meenemen in het verhaal zoals anderen dat ervaren, zonder hier kritisch op te reageren. Empathisch luisteren is een goede manier om hier mee om te gaan. Stel open vragen en leer!

Open houding
Culturele verschillen vragen vooral om begrip en een open communicatie. Verdiep je vooral in de individuele gast. Als je je niet verdiept, dan loop je de kans om niet begrepen of geaccepteerd te worden. Nogmaals, houdt er rekening mee, dat binnen een en dezelfde cultuur grote verschillen kunnen bestaan.

Borstkanker ontsluierd: (7 minuten)

kanker onder allochtonen

Kanker taboe met Goli Abdurahman (5 minuten)
NB De schrijver kent Goli goed en persoonlijk. Ze heeft ook een boek geschreven over haar leven en ziekte ’21 stralen’.