Organisatie

Het eerste inloophuis was in Sittard.
Inloophuizen bestaan sinds 1998 en de eerste was in Sittard. Inloophuizen onderscheiden zich ook van elkaar. Vaak zijn ze opgericht door (ex)patiënten die daar in het verleden zelf behoefte aan hebben gehad. Of zijn ze opgericht door een patiëntenvereniging. Juist de verscheidenheid maakt het interessant en leuk. Mensen zijn daarnaast vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dit kan ook een bezoek aan meerdere inloophuizen zijn.

Alle inloophuizen zijn zelfstandig
Inloophuizen zijn allemaal zelfstandige organisaties. Dit betekent dat elk inloophuis ook een eigen cultuur en eigenheid heeft. Dit kan ook een voordeel zijn. Mensen bepalen n.l. zelf waar ze zich thuis voelen. Het is als een plaatselijk restaurant. Mensen kunnen kiezen voor de italiaan maar de griek is ook leuk. Zo is het ook met inloophuizen. Mensen bepalen zelf wel waar ze zich thuis voelen.

Rechtsvorm en leiding
De meeste inloophuizen zijn een zelfstandige stichting met een [wiki]ANBI[/wiki] erkenning. Aan het hoofd staat een bestuur bestaande uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Het bestuur vergadert minimaal  viermaal per jaar en is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de stichting. Voor het dagelijkse beheer zijn een of meer coördinators aangesteld. Dit kunnen betaalde of onbetaalde krachten zijn. De coördinator zorgt o.a. voor:  de agenda, organiseert evenementen, traint en stuurt aan de vrijwilligers aan. In sommige huizen heet de coördinator: directeur.

Zonder vrijwilligers geen inloophuis
Zonder vrijwilligers geen inloophuis. Vrijwilligers bestaan uit: gastvrouwen en heren, klusjes mensen, schoonmakers en administratieve krachten. Allemaal zijn ze belangrijk. Ieder zo met Hun eigen vaardigheden.

Inloophuizen zijn er vooral voor NU.