De kunst van het luisteren

De kunst van luisteren
Luisteren is een kunst, vooral als je iemand echt probeert te begrijpen. Afhankelijk van de situatie, de persoon en het doel dat je met een gesprek voor ogen hebt, kun je op verschillende manieren luisteren. We denken sneller dan we praten, dus als iemand anders praat, hebben we de neiging snel afgeleid te zijn door onze eigen gedachten. M.a.w. Je bent al bezig met een mening te vormen en te bedenken wat je gaat antwoorden, waardoor je minder goed luistert.

Vooroordeel door slecht te luisteren
Door onze eigen opvattingen en ervaringen filteren we uit wat we willen horen of gewend zijn te horen. Daardoor luister je met een bepaald vooroordeel en kan het zijn dat je de boodschap die de ander aan jou wilt overbrengen niet ontvangt zoals bedoeld is. Ook kan het voorkomen dat degene die praat zich niet duidelijk uitdrukt door een slechte voorbereiding of doordat deze zelf met het onderwerp worstelt. Daardoor kan het moeilijk zijn om te luisteren.


Luisteren kan veel doelen hebben.
Of je naar iemand wil luisteren, is afhankelijk van de situatie, de persoon en het doel dat je met een gesprek wil bereiken. Luisteren kan onder andere als doel hebben een sociale band op te bouwen, informatie verzamelen, je mening vormen, of om de gevoelens of motivatie van iemand te weten komen. Er kan ook beleefdheid achter zitten.

Manieren van luisteren
Er zijn verschillende manieren van luisteren. Soms luister je uit beleefdheid maar eigenlijk hoor je niet wat de ander zegt. En als er een korte stilte is, grijp je de kans meteen om je mening te droppen of te zeggen dat je ervandoor moet. Als je onzeker bent over een onderwerp, luister je naar de feiten die de ander vertelt. Je wil graag begrijpen wat de ander zegt, dus luister je vooral naar de inhoud.