Omgaan met eenzaamheid

Omgaan met eenzaamheid
Eenzaamheid is een naar gevoel. Als je even onder de mensen bent, dan kan dit soms even helpen. Maar voor wie zich vaak eenzaam voelt, is dit niet genoeg. Eenzaamheid gaat ook niet vanzelf over. Maar aan eenzaamheid kan iemand zelf wel wat doen.Sterker moet iemand zelf wat doen. Bijvoorbeeld door te proberen nieuwe contacten aan te gaan of door bestaande contacten te verbeteren. Is dit makkelijk? Voor de een wel, maar voor veel mensen niet. Het is een kwestie van volhouden en meerdere stappen zetten, tot de juiste stap gevonden is.

Zelf aan de slag
Eenzaamheid is iets waar iemand zelf mee aan de slag moet gaan. Hulp van de omgeving kan helpen, maar uiteindelijk moet de persoon zelf proberen de eenzaamheid te doorbreken. Zonder eigen inzet en motivatie lukt het niet. Al is het alleen maar omdat anderen van buitenaf niet kunnen zien dat iemand zich eenzaam voelt. Een gastvrouw kan met de gast kijken waar deze behoefte aan heeft om vervolgens samen te zoeken naar de mogelijkheden die in de buurt die beschikbaar zijn. Het internet kan daarbij behulpzaam zijn.

Beter omgaan met eenzaamheid
Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen.Vaak gaan mensen toch weer alleen naar huis. Een doel kan ook zijn om te leren om beter met eenzaamheid om te gaan.

Nieuwe relatie?
Daar moet je wel aan toe zijn en de juiste persoon moet op je pad komen. Er bestaan veel mogelijkheden, maar nogmaals iemand moet er aan toe zijn.

Verwachtingen
Verwachtingen bepalen voor een groot deel de gevoelens van eenzaamheid. Mensen vergelijken hun eigen situatie soms met die van anderen, met wat ze om zich heen zien. Soms helpt het je eigen verwachtingen van sociale contacten onder de loep te nemen. Wellicht ligt de lat te hoog?

Veranderen
De ervaring leert om eenzaamheid te verminderen dat  iemand iets moet veranderen. Het doorbreken van eenzaamheid is het doorbreken van bestaande patronen in de situatie in de omgeving of bij zichzelf. Op internet staan veel tips over activiteiten als uitjes, vakanties voor alleenstaanden, ontmoetingsplekken en cursussen.

Wie niet waagt, wie niet wint
Wie zich eenzaam voelt, vindt het moeilijk om hulp te vragen. Er rust een taboe op. Het is goed om te realiseren dat het andersom ook geldt. Mensen die een helpende hand willen toesteken, durven dit vaak niet kenbaar te maken. Eenzaamheid is voor veel mensen een lastig gespreksonderwerp. Toch, zo blijkt uit onderzoek, zijn veel mensen bereid om wat voor een ander te doen die zich eenzaam voelt. Hulp vragen kan dus zeker lonen!