Huilen mag
Huilen een symbool van zwakheid of een natuurlijke emotie?
Wat regelmatig opvalt, is dat mensen zich ongemakkelijk voelen als ze hun emoties tonen. Als tranen tijdens een gesprek loskomen dan mag dat gewoon. Zorg altijd dat er zakdoekjes aanwezig zijn. Een glas water en ruimte om tot zichzelf te komen.
Sorry is onnodig
Mensen schamen zich voor het huilen. Vaak krijg je te horen ‘sorry’. Maar dit gevoel van schaamte is volstrekt onterecht. Het komt omdat dit ons met de paplepel ingegoten is. Denk maar eens aan het gezegde dat ‘een man niet mag huilen’. Dat zou een teken van zwakte zijn, want een ‘echte man’ is stoer en sterk en laat zijn emoties niet zien. Het is bekend dat vrouwen sneller huilen.De reden daarvan zit in de opvoeding en in de hormonen. Vrouwen en Mannen verschillen nu eenmaal Maar beide mogen huilen, daar is niets op tegen.
Huilen is en blijft een teken dat we leven met gevoel
Ook kleine emoties, zoals het huilen bij een film, waarin de situatie en het onderwerp iemand raakt, is gezond. We lachen vaker mee om de schaamte weer te verbergen. Maar als er ‘iets wat los maakt’ in een mens, dan is dat vaak verbonden met droevige gebeurtenissen uit het verleden. Huilen kan nooit gezien worden als een symbool van zwakheid. Het is natuurlijk en gezond en het werkt therapeutisch. Huilen is en blijft altijd een teken dat we leven met gevoel.
Trigger
Bij een uitvaart zie je vaak dat mensen geraakt worden. Dit kan om de geliefde die ze verloren hebben maar het kan ook, omdat zo’n iemand pijnlijk herinnerd wordt aan een geliefde, waar ze eerder afscheid van hebben moeten nemen.
De uitvaart is dan de ‘trigger’. Juist in een inloophuis is het goed om daar rekening mee te houden. Triggers zijn treurige herinneringen die mensen vaak verdrongen hebben. Ze willen er niet aan denken. Zo kan het dus ook gebeuren dat iemand iets zegt wat een ander triggert. Waarbij de ander denkt, ‘was dit nou zo erg’?