Mindfulness

Mindfulness
De definitie van mindfulness is kort gezegd: leven in het NU. Mindfulness staat dus voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor ‘het helemaal wakker zijn’ en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we (te)veel op de automatische piloot. Hierdoor reageren we op een manier op onze omgeving waar we zelf last van hebben.

Meditaties
Mindfulness werkt vaak met meditaties. De diepte van de meditatie varieert  door ervaring. Meditaties zijn eigenlijk altijd abstract en vragen daarom veel van het voorstellingsvermogen. Het voordeel van meditaties is dat je ze overal kunt doen en je wordt er steeds beter in.

Een uitleg over de voordelen van Mindfulness
De voordelen van mindfulness bij een ziekte zijn groot. Het is daarom belangrijk om de voordelen van mindfulness goed uit te leggen. Mindfulness wordt vaak gezien als een middel om stress en burn-outs te bestrijden. Maar het biedt veel meer voordelen.

Mindfulness:

  • Maak je bewust van je omgeving.
  • Help je om je gedachten op een rijtje te krijgen.
  • Helpt om je beter te concentreren.
  • Leidt tot een betere aandacht.
  • Helpt om beter omgaan met stress.
  • Laat je meer genieten van het NU-moment.

Wil je meer leren over Mindfilness? Hieronder staan wat links je op weg helpen

 www.umassmed.edu (het instituut van Jon Kabas Zinn)
www.mindfulselfcompassion.org (Chris Germer, Mindfuel Self Compassion)
www.self-compassion.org
www.oxfordmindfulness.org (het instituut van Mark Williams, Oxford
www.aandacht.be (Vlaams instituut voor mindfulness

De body scan

Hieronder een voorbeeld van de bodyscan Bron: Commit happiness

Diverse inloophuizen bieden cursussen aan. Waar de bodyscan, een van de eerste dingen is wat je leert. Ook voor vrijwilligers is het een goed idee om een cursus te volgen. Helaas zijn deze nogal prijzig. maar luister er maar eens na. Wellicht dat bij jou in de buurt een training wordt gegeven?