Geloof en overtuiging
Geloof en overtuiging in het inloophuis
Een gast kan aangeven dat deze veel kracht haalt uit het geloof en daar vervolgens ook graag over vertelt. Dit mag natuurlijk. Maar ook hier liggen grenzen. Het is in iedere geval belangrijk om iemand te accepteren zoals hij is. Het geloof geeft ze steun. Het vertrouwen in hun eigen lichaam zijn ze dan vaak al kwijt.(ze zijn ziek) Deze mensen zijn vaak overtuigt van ‘hulp van boven af’.
Je waarheid als uitgangspunt?
In de praktijk hebben komen mensen op ons pad die een ander geloof aanhouden: moslims, hindoes, boeddhisten. Maar hoe ga je nu met deze mensen om? Het liefst zou je ze ‘je eigen waarheid’ willen vertellen, maar dat geen goed idee.
‘Het is nooit de bedoeling dat gasten andere gasten gaan bekeren of alle aandacht steeds weer op het eigen geloof vestigen. Mocht dit plaatsvinden, dan is het verstandig om daar op te wijzen. Doe dat altijd in een 1:1 gesprek. Andere gasten kunnen dit n.l als vervelend beschouwen’.Religie en andere cultuur
In de dagelijkse praktijk hebben we nu eenmaal te maken met een grote verscheidenheid aan religieuze achtergronden. In verschillende religies en culturen betekent de dood niet altijd het einde, maar juist een nieuw begin. Een verkennende houding (lees nieuwsgierig) in tegenstelling tot een aanvallende (veroordeel niet) is dan aan te bevelen.
Taal als blokkade
Soms schiet de taalvaardigheid tekort om uitdrukking te geven aan de belevingen. Het kan dan handig zijn om de mensen te adviseren om een familielid mee te nemen naar het inloophuis die de Nederlandse taal wel begrijpt.
Nog niet zolang geleden was er ook een grote scheiding tussen de geloven in Nederland
Vijftig jaar geleden was er nog een katholieke school en protestante school waarbij er op gewezen werd om niet met elkaar om te gaan. Laat staan te trouwen. (2 geloven op een kussen daar ligt de duivel tussen) Vooral veel ouderen halen steun uit hun geloof, welk geloof dat ook mag zijn. Een gastvrouw dient hier respectvol mee om te gaan.
Grote verschillen in beleving
Moslims en mensen met een joodse achtergrond bereiden hun eten met religieuze voorschriften. (Kosher, Hallal) En ook de kledingstijl en de inrichting van iemands huis kunnen veel vertellen over iemands dagelijkse manier van leven: Chinezen geloven dat rood geluk en voorspoed brengt, dus ze zullen graag in een rode omgeving willen wonen. Voor Hindoes is de kleur oranje van grote betekenis. M.a.w de manier waarop mensen hun ziekte beleven is voor een deel cultureel bepaalt Een ziekte en genezing wordt vaak verbonden aan GOD of bovennatuurlijke oorzaken. (het is GODS wil).
Wat als je moeite hebt om met deze mensen om te gaan?
Het is dan de vraag of je wel geschikt bent om in een inloophuis te werken. Dit moet je opzij kunnen zetten.