MRI-scan
MRI-scan
MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en wordt ook wel ‘magneetscanner’ genoemd. Bij een MRI-scan worden met een grote sterke magneet en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne opgevangen en omgezet in beelden. Er wordt bij een MRI-scan geen röntgenstraling gebruikt. Tijdens het scannen ligt de patiënt op een verschuifbare tafel in een tunnel die aan beide zijden open is. Bij een ‘total Body scan’ worden er beelden gemaakt van hele lichaam.
Bij het maken van een MRI-SCAN schuif de patiënt op een onderzoekstafel de scanner in.
MRI-scan ongevaarlijk
De magnetische straling van een MRI-SCAN is ongevaarlijk. Hierin verschilt een MRI-SCAN van een thorax foto of CT scan die gebruik maken van röntgenstraling. De contraststof die soms moet worden toegediend om een duidelijk plaatje te krijgen is ook minder schadelijk voor de nieren dan de jodiumrijke contraststof bij röntgenopnames.
Een dwarsdoorsnede van het hoofd bij een MRI.
Deze MRI-SCAN wordt uitgevoerd door de radio-diagnostische laboranten. De radioloog beoordeelt de scan en stuurt de uitslag naar uw aanvragend arts- of specialist.
Geen metaal en geen claustrofobie!
Wie een MRI-SCAN ondergaat moet door met de magnetische straling alle metalen voorwerpen verwijderen. Geen piercings, ringen etc. Soms is er metaal in het lichaam dat je niet kunt verwijderen, zoals een pacemaker. Dan is een MRI-onderzoek meestal niet mogelijk. Als de patiënt een metaal splinter in het oog heeft gehad, dan moet dit ook gemeld worden (de patiënt kan dan blind worden als er nog een stukje in zit).
Een hoop kabaal
De patiënt ligt op een grote tafel en schuift door een tunnel. De MRI maakt veel lawaai en daarvoor krijgt de patiënt een koptelefoon op met aangepaste muziek. Een onderzoek kan soms drie kwartier duren, wat erg (te) lang is voor iemand die last heeft van claustrofobie.
De MRI-SCAN | BRON: Slingeland ziekenhuis.
Voorbeeld filmpje van de ‘plakjes’