Financiën en overheid

Financiën en Overheid
Ziek zijn, betekent meestal ook dat alles extra geld gaat kosten, terwijl de inkomsten achteruit gaan. Patiënten en hun familie kunnen hierdoor in financiële problemen komen. In een inloophuis komt dit ook regelmatig ter sprake. Het is prettig als je als gastvrouw de mensen goed weg op kunt helpen. Dat geeft ook rust bij hen. Het gaat te ver om alles te behandelen maar dat hoeft ook niet. Gelukkig zijn er uitstekende websites die goede en actuele informatie verstrekken.

Let op laat de gast altijd zelf controleren wat nog van toepassing is, regelingen veranderen constant.

De gemeente
De gemeente waar men woont, speelt een belangrijke rol, bij name de WMO. Ook de mantelzorger, het behoud van uitkering en schuldsanering komen ter sprake.

De WMO
Als iemand niet alles meer zelf kan doen, bijvoorbeeld door ziekte, beperking of ouderdom? Dan kan deze hulp krijgen. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van het huis of reizen binnen de woonplaats. Voor een aanpassing in het huis of vervoer kan de gemeente helpen door de Wet maatschappelijke ondersteuning WMO.

Mocht iemand de hulp niet zelf kunnen regelen, dan kan deze een afspraak maken met het wijkteam. Een medewerker van de gemeente kijkt dan samen met de aanvrager naar de mogelijkheden. De gemeente neemt vervolgens een beslissing waar iemand recht op heeft.

De volgende voorbeelden geven aan wat iemand e.v.t zelf kan regelen

  • Online boodschappen bestellen en laten bezorgen.
  • Kleine woonaanpassingen, zoals wandbeugels monteren.
  • Koffie- of spelletjesochtend.
  • Maaltijdbezorging of zoals ‘tafeltje dek je’.

Gasten kunnen ook gebruik maken van vrijwilligersorganisaties die tuinhulp, klussendienst, hulp met computers of een vervoersdienst aanbieden. Kijk daarvoor op de woonplaats en bij de gemeente. Let op, niet alles is gratis!

Voor welke hulp doet u een melding?

  • Hulp bij het huishouden
  • Aanpassingen in en om de woning
  • Hulpmiddelen (rolstoel, scootmobiel of sporthulpmiddelen)
  • Vervoer
  • Individuele begeleiding
  • Dagbesteding
  • Logeeropvang
  • Intensieve of medische zorg

Niets gaat automatisch!
Als iemand de hele dag intensieve zorg of wijkverpleging nodig? Dan regelt het Centrum Indicatiestelling Zorg CIZ dit.
Deze hulp valt onder de Wet langdurige zorg WLZ  Heeft iemand persoonlijke verpleging en verzorging nodig? Dan wordt dit geregeld door de eigen zorgverzekeraar. Deze hulp valt dan weer onder de Zorgverzekeringswet ZVW. De zorg is in te zetten via de huisarts. De aanvrager kan ook contact opnemen met een thuiszorgorganisatie.

Eigen bijdrage Wmo in 2019 voor iedereen gelijk.
De eigen bijdrage die mensen moeten betalen voor gebruik van voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is straks voor iedereen gelijk. Het bedrag gaat per 1 januari 2019 naar 17,50 euro per vier weken, ongeacht het inkomen of de draagkracht. De maatregel komt voort uit het regeerakkoord van het huidige kabinet.

De Wmo wordt uitgevoerd door gemeenten
De Wmo wordt uitgevoerd door gemeenten en heeft als doel om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en zelfstandig deel te laten nemen aan de samenleving. Om dit voor elkaar te krijgen, kan de hulpbehoevende burger via de gemeente voorzieningen aanvragen, zoals huishoudelijke hulp, een boodschappendienst, een traplift of een scootmobiel.


Inkomen en de hoeveelheid spaargeld voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet meer van belang
Vanaf 1 januari 2019 zijn de hoogte van het inkomen en de hoeveelheid spaargeld voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet meer van belang. Voor ondersteuning vanuit de Wmo betaalt u een vaste bijdrage van 17,50 euro per vier weken.

Althans, als het om maatwerkvoorzieningen’ gaat. 
Een maatwerkvoorziening is de ondersteuning van de gemeente die voor u persoonlijk is bedoeld. Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, individuele begeleiding, de huur van hulpmiddelen of een aanpassing aan uw huis. Een maatwerkvoorziening krijgt u alleen na een onderzoek door de gemeente. Dat is meestal een gesprek waarin wordt vastgesteld welke ondersteuning u nodig heeft. Voor deze hulp is de eigen bijdrage nu voor iedereen gelijk.

Namelijk maximaal 17,50 euro per vier weken.

Volgens de vereniging van gemeenten (VNG) wordt het solidariteitsprincipe doorbroken met de nieuwe maatregel. Voor veel mensen met een modaal of hoger inkomen gaan de kosten voor de Wmo omlaag, wat zal gaan leiden tot een toename van de vraag naar voorzieningen. Met andere woorden, in de toekomst worden er waarschijnlijk meer voorzieningen door de gemeente geleverd, maar staat daar een lagere opbrengst aan eigen bijdragen tegenover. Duidelijk is wel dat midden en hoge inkomens er van profiteren en lage inkomens niet!

Zorg in natura of PGB
Heeft iemand zorg of ondersteuning nodig? Dan kan de gemeente dit dan regelen met ‘zorg in natura’. Zelf regelen kan ook. Dit kan met een Persoonsgebonden budget (PGB). Iemand krijgt dan geld waarmee deze zelf de hulp inkoopt. www.persaldo.nl

Zorg in natura
Bij zorg in natura krijgt de persoon hulp van een zorgaanbieder. Deze hulpverlener kiest men zelf. De aanbieder heeft dan een contract met de gemeente. De aanvrager hoeft dus niets zelf te regelen. De zorgaanbieder maakt afspraken met de gemeente over zorg en geld.

PGB
Bij het PGB kiest en regelt iemand zelf de hulp. De persoon sluit met de zorgaanbieder een zorgovereenkomst af en de kosten vraagt u terug bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De aanbieder krijgt het geld rechtstreeks van de SVB. U doet zelf de administratie. Let op: Dit is niet voor iedereen geschikt.

Schuldhulpverlening
Het kan gebeuren dat iemand te ver in de schulden zit. Het is dan belangrijk om op tijd actie te ondernemen. Hoe dat in zijn werk gaat, is te lezen op de volgende website: https://www.zelfjeschuldenregelen.nl

Tijdelijk samenwonen als mantelzorger met iemand met een AOW of ANW-uitkering.
De vrees bestaat dat mensen hun uitkering verliezen of gekort worden als ze (tijdelijk) als mantelzorger bij iemand gaan inwonen. Dit  is al veel mensen overkomen. (mantelzorg boete) Gelukkig is daar verandering in gekomen en is behoud van de uitkering mogelijk onder onderstaande voorwaarden:

AOW uitkering behouden
Voldoet iemand aan de onderstaande voorwaarden, dan kan deze een uitkering behouden:

  • De persoon heeft intensieve zorg nodig;
  • Beide zijn allebei 65 jaar of ouder;
  • de zorg die de ander verleent, is intensief en duurzaam;
  • de medische situatie blijft naar verwachting stabiel of verslechtert;
  • beide behouden de eigen woning en draagt hiervoor de financiële lasten;
  • beide woonde niet samen voordat de intensieve zorg moest gaan plaatsvinden;
  • Beide blijven niet meer samenwonen, als er geen intensieve zorg meer nodig is.

ANW-uitkering  KIJK UIT!
Als iemand gaat samenwonen met iemand die een nabestaandenuitkering (ANW) heeft? Dan verliest deze de ANW-uitkering. Er zijn uitzonderingen en dat is voor mantelzorgers die gaan samenwonen met iemand die intensieve zorg nodig heeft.(zie boven)  In dat geval kan iemand de uitkering gedeeltelijk behouden. Maar die zal drastisch lager zijn (50% van het minimumloon). De Sociale Verzekeringsbank (SVB) biedt hierover meer informatie.

Recht op vergoeding via de belastingdienst.
De drempel voor ziektekosten en andere buitengewone uitgaven wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Het is dus raadzaam bij de belastingdienst te kijken wat er in een specifieke situatie van toepassing is. Er wordt gerekend met het drempelinkomen. Dit is het totaal van alle inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder je persoonsgebonden aftrek. Lees hier (externe link) 

Meer over belastingaftrek van zorgkosten of van andere belastingvoordelen op de website van de belastingdienst. Bij het invullen van de belastingformulieren zijn er dus mogelijkheden om gemaakte kosten te declareren. Wel is er dan een financiële drempel, maar het is zeker zinvol om te controleren of je er voor in aanmerking komt. In sommige gevallen krijg je een extra aftrek voor ‘chronische ziekte’ of een dieet. Een deskundige raadplegen, is dan een goed idee.

Handig om te weten:
Wie ziek is of door ziekte een beperking heeft, heeft vaak extra kosten. Sinds januari 2009 geldt de wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (WTCG). Om er meer bekendheid aan te geven, bracht het ministerie van volksgezondheid een brochure uit. (2009) Bron NFK

‘Er zijn verenigingen, b.v ouderenbonden die mensen kunnen helpen bij het invullen van een belasting formulier. Het is belangrijk om mensen op tijd te helpen voordat ze echt zwaar in de problemen zitten.’

Handige websites:

Markant: Telefoon. 020-8868800
Mezzo: Telefoon: 030 – 659 22 22

Nog even alles op een rijtje: (ter info, niet leren)

PGB
Zorg in Nederland brengt veel kosten met zich mee. De financiering hiervan hangt af van de zwaarte van de zorg en ondersteuning die nodig is. De financiering is onderverdeeld in wettelijke kaders.

Mensen met een aanwijzing binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning  WMO of de Wet langdurige zorg WLZ kunnen onder voorwaarden aanspraak maken op een persoonsgebonden budget PGB Met dit budget kunnen cliënten zelf hun zorg organiseren en zorgverleners kiezen.

Het PGB wordt door de Sociale Verzekeringsbank d.m.v. declaraties uitbetaald aan de ingehuurde zorginstanties. Door wie het persoonsgebonden budget wordt geboden hangt af van de zorg die verleend wordt en welke wetgeving daarmee gemoeid is.

Zorgverzekering
Wijkverpleegkundige zorg en ondersteuning bij het dagelijks leven thuis vallen onder de Zorgverzekeringswet. Deze zorg zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekering. Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt daarnaast geneeskundige zorg door huisartsen en medisch specialisten, verblijf in het ziekenhuis, medicijnen, enkele vormen van GGZ-behandeling, hulpmiddelen en geriatrische revalidatiezorg.

ZVW-PGB
Volwassenen die een aanwijzing hebben voor wijkverpleging en jeugd met een aanwijzing voor verpleging aan huis of voor intensieve kindzorg kunnen een PGB krijgen volgens de Zorgverzekeringswet (ZVW). De ZVW-PGB wordt geboden door de zorgverzekeraar. Cliënten kunnen het PGB gebruiken voor verpleging of verzorging aan huis of op een andere locatie, zoals school of werk. Voorwaarde voor een PGB uit de ZVW is dat er sprake is van een specifieke zorgvraag waardoor geen gebruik gemaakt kan worden van de thuiszorginstellingen die een contract hebben met de zorgverzekeraar. Specifieke zorgvragen spelen bijvoorbeeld als de zorg op ongebruikelijke tijden of op verschillende plaatsen nodig is of moeilijk vooraf in te plannen is.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Wie ondersteuning nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven wonen heeft recht op zorg uit de Wet maatschappelijke ondersteuning. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid voor het organiseren van deze zorg. Gemeenten krijgen geld van de overheid uit het gemeentefonds voor het uitvoeren van de WMO. Wie ondersteuning krijgt uit de WMO moet daarvoor wel een eigen bijdrage betalen. De gemeente stelt de eigen bijdrage vast voor algemene voorzieningen. Dat zijn diensten en faciliteiten die voor alle ouderen toegankelijk zijn. (zie eigen bijdrage)

WMO PGB
De aanvraag voor een PGB uit de Wet maatschappelijke ondersteuning WMO loopt via de gemeente. Het gaat daarbij om ondersteuning zoals huishoudelijke hulp, begeleiding in het dagelijks leven, dagbesteding of woningaanpassingen en andere voorzieningen zoals een rolstoel. Om een WMO-PGB te krijgen moet de cliënt duidelijk maken waarom de door de gemeente ingekochte zorg niet geschikt is. Daarbij moet de cliënt in staat zijn om zelf zorg in te kopen of iemand te machtigen om dat te doen en moet de ingekochte ondersteuning gericht zijn op het mogelijk maken van een zelfstandig leven.

Wet langdurige zorg (WLZ)
De zorg uit de Wet langdurige zorg wordt bekostigd met de premies die iedereen in Nederland betaalt. Deze premie is inkomensafhankelijk en wordt ingehouden op het loon of de uitkering of wordt rechtstreeks aan de Belastingdienst betaald. Daarnaast betalen mensen die zorg uit de WLZ ontvangen vaak een eigen bijdrage. Deze bijdrage wordt door het Centraal Administratie Kantoor CAK geïnd. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling.

WLZ-PGB
Aanvragen van een Wet langdurige zorg-pgb WLZ-PGB moet bij het lokale zorgkantoor. Het zorgkantoor beoordeelt d.m.v. het indicatiebesluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg CIZ of iemand een PGB krijgt of beter zorg in natura kan ontvangen.

De WLZ-PGB is bestemd voor jeugd en volwassenen die blijvend permanent toezicht of zorg nodig hebben maar thuis blijven wonen. Met het PGB kunnen ze zelf contracten afsluiten met zorgverleners.