Gevolgen van medicatie
Gevolgen van medicatie
Medicijnen zijn altijd een bron van gesprek in een inloophuis. Te veel, te weinig, verkeerde of zelfs medicijnen die je niet nodig hebt! Tegenwoordig kunnen artsen en apothekers digitaal zien welke medicijnen de patiënt al gebruikt. De patiënt moet daar wel toestemming voor geven.
Rommelen met medicijnen
Als een arts een nieuw medicijn voorschrijft, dan kan dit zomaar in conflict gaan met al bestaande voorschrijvingen. Vooral als patiënten niet alle medicijnen die ze gebruiken gemeld hebben. Een recente medicijnlijst is daarom belangrijk. Deze krijg je van de apotheek. Soms gebruiken patiënten medicijnen die ze al lang niet meer nodig hebben of medicijnen niet die ze wel nodig hebben. ‘Medicijnen trouw’ heet dat! Niet zo vreemd dat mensen rondlopen met klachten die veroorzaakt worden door verkeerd medicijngebruik.
Opnieuw instellen van de medicatie
Vaak zijn er diverse artsen betrokken zijn bij de voorschrijving en is een controle belangrijk. De huis- en behandeld arts(en) zijn daar als eerste verantwoordelijk voor. Maar ook een apotheker speelt een belangrijke rol. De apotheker is ook de expert op medicijn gebied.
Alles melden!
Medicijnen die gekocht zijn buiten de apotheek om, moeten ook gemeld worden! Hetzelfde geldt voor bepaalde supplementen en vitamines. Deze kunnen zelfs een kuur teniet doen.
Wat kan een inloophuis betekenen
De gastvrouw kan een gast adviseren om een lijst mee te nemen naar de arts of apotheek van wat ze nog meer gebruiken. Het opnieuw instellen zou eigenlijk altijd moeten plaats vinden. Bij name bij elke toevoeging of vervanging van een nieuw medicijn.
Lezen van de bijlage is wel verstandig.
Mensen nemen niet altijd de moeite om de bijlage van een medicijn te lezen. Soms raken ze daarvan zelfs in paniek! Een bijwerking van een medicijn, wil niet zeggen dat dit voor iedereen opgaat. Daarnaast zijn er patiënten die het niet willen weten. (de dokter weet wel wat hij doet). Dat laatste is niet altijd verstandig.
Handige websites
Goed gebruik medicijnen | https://www.periscaldes.nl/medische-informatie/medicijngebruik