Heftige emoties
Gelukkig zijn geeft geen schade, boosheid vaak wel.
Het is hoe we omgaan met emoties. Boosheid explosies zijn niet altijd handig en ergens weten we dat wel. Maar het overkomt ons gewoon. Het naderhand sorry zeggen valt dan ook niet altijd mee. En soms blijven we geloven dat die ander de oorzaak is van onze boosheid. Dit klopt echter niet altijd. De boosheid zat al in jou en de ander heeft alleen op het knopje van de boosheid gedrukt.
Omgaan met emoties, is dat te leren?
Omgaan met emoties is te leren, denk maar aan: tel eerst tot tien. (puffen schijnt ook goed te helpen) Maar het omgaan met emoties is geen kunstje, waardoor opeens alle emoties opgelost kunnen worden. Omgaan met emoties vraagt wel wat meer.
Hoe doe je dat dan?
Emoties moet je verwerken. Als ze verwerkt zijn, dan lossen ze vanzelf op. De ‘triggers’ daarentegen blijven. Zodra iemand in dezelfde situatie terecht komt, dan is de emotie er ook weer’ Dit onderdrukken is vaak als kind aangeleerd. We willen geen pijn. Ouders bevestigen dit door te zeggen, ‘je mag niet boos worden, ‘ je moet sterk zijn, ‘Jongens huilen niet ‘en ga zo maar door.
Het lost niets op
Belemmerende emoties onderdrukken is niet de juiste manier. Als een vastzittende emotie niet verwerkt wordt, dan gaat deze zich nestelen in je hoofd en je lijf Zo ontstaat een ‘geladen persoonlijkheid’ Als iemand dan wat doet of zegt wat deze emotie uitlokt, dan komt al die emotie ineens naar boven. Resultaat: Er krijgt iets of iemand ‘de volle laag’.
Omgaan met emoties gemakkelijk?
Als het omgaan met negatieve emoties zo eenvoudig was, dan zou het leven voor veel mensen een stuk gemakkelijker worden. Helaas, zitten we even anders in elkaar. We proberen die pijn, die emoties te onderdrukken en mogelijk helpt dat wel eventjes, maar het lost de onderhuidse emotie niet op.
Aanvaarden en voelen van de emotionele pijn
Het aanvaarden, maar ook het bewust voelen van de emotie(s) is het antwoord. Ontdekken van wat een emotie(s) met je doet kan leiden naar een mogelijke oplossing. Veel mensen willen dit niet aan andere laten zien, omdat het een stukje privé is. Het kan ook een nare ervaring geweest zijn, waar mogelijk andere bij betrokken zijn geweest (b.v in de familie en bij misbruik). Over deze emoties praten krijgt dan ook gevolgen (denk maar eens aan de #Metoo) Zonder dat je het bewust bent, kan ook een ziekte de boosheid veroorzaken. Het vertrouwen in je eigen lichaam ben je in een keer kwijt.Voor het verlies van een geliefde geldt hetzelfde. Je krijgt het gevoel dat je hart koud wordt.
Onmacht is wel zo beetje het ergste
Belemmerende emoties kunnen mensen goed in weg zitten, zelfs zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Onmacht kan iemand letterlijk ‘bevriezen’. Bij veel mensen kan dit leiden naar stress en depressie. Toch is aan onmacht te werken, door alles eromheen positief te laten groeien. Een coach, therapeut maar ook een gastvrouw kan tot verrassende resultaten komen, als ze getraind zijn. (ze kunnen het ook nog erger maken)
Praten lucht op!
Als je als gastvrouw geconfronteerd wordt met heftige emoties, dan is het verstandig om daar rustig en begrijpend mee om te gaan. Woorden als “het geeft niet hoor’ of “huil maar’ helpen dan even. De meeste mensen moeten dan eerst ‘even tot zichzelf komen’. Soms schamen ze zich om hun reactie, lopen kwaad weg of komen met een reeks van verwijten.
Het gesprek na een heftige emotie.
Niet iedereen wil over zijn of haar emoties praten. Maar als je ze zover krijgt, dan kun je zeker wat betekenen. Wat zijn de standaard voorwaarden:
- Zorg voor een rustige omgeving, water en zakdoekjes.
- Het moet wel ergens om gaan! (je moet wel het gevoel hebben dat er een probleem is).
- Vraag jezelf af of je in gesprek kan en wil met deze gast (doe het anders niet).
- Vraag of ze er over wilt praten……Dring niets op.
- Willen ze niet praten, wijs dan op beschikbare deskundige hulp.
- Neem de tijd en gebruik de luistertechnieken.
Af van vastzittende en belemmerde overtuigingen.
Je kan aangeven dat emoties vaak vast zitten door gebeurtenissen in het verleden. Hoe fijn zou het zijn als je dit patroon doorbreekt door nieuwe keuze(s) te maken? Een keuze die het leven gaat veranderen. Als je doet wat je altijd doet, krijg je hetzelfde als je altijd al kreeg. Dat schiet dus niet op.
Vertel: Kijk eens naar jezelf en zie wat het met je doet. Dat zien is bewustzijn. Als je dat ervaart, dan kun je op dat moment een andere keuze maken. Alles wat je bewust bent kun je veranderen. Zolang je niet weet wat je doet, zit je vast en vaak weet je dat vaak niet eens.’
Elke keer als een emotie je overspoelt, voel je de pijn. Dat ervaart zo iemand waarschijnlijk al jaren. Maar wat levert deze negatieve emotie nu eigenlijk op? Meestal stress en een hoop ellende Zoals een spreekwoord zegt ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’. Elk nieuw proces begint om het nare gevel toe te laten Dit duurt een paar minuten Pas dan, kan iemand het gevoel veranderen en ervaren ze een vrijheid van vastzittende emoties. Dat is puur geluk van binnenuit. Het mooie is, dat ze daarmee tegelijkertijd de vastzittende belemmerende overtuigingen uitbannen.
Een methode is om je telkens weer het nare gevoel te benoemen en een cijfer te geven van wat het met je doet…Je zult zien dat na de 5e en 6e ervaring het al steeds minder heftig wordt. Dit systeem wordt o.a. gebruik bij EMDR. EFT en Rewind techniek
Een mooie metafoor:
‘Zie je zelf eens als een huis. Een huis waarin al je emoties welkom zijn. Zet dan je voordeur open voor alles wat er op je deurtje klopt. Klopt de emotie van vreugde op je deur, dan doe je deur open. Klopt de emotie van verdriet op je deur, doe dan ook je deur open. Door het opendoen van je deur gaat de achterdeur ook gelijk open en waaien de emoties door je huis. Je vecht er niet mee, je identificeert je er niet mee. Je bent het huis waarin ze even op bezoek komen. Weet dat alles waar je mee vecht of wat je vast probeert te houden letterlijk onvrijheid wordt. Probeer maar eens vreugde vast te houden. Onherroepelijk komt dan het moment weer dat je niet zo blij bent. Dat is een wet. We leven in de wereld van dualiteit. Dus hou niets vast en hou niets tegen. Wees het huis waarin alles welkom is.’
Omgaan met heftige emoties:
- Adem diep in en uit. Neem de tijd
- Accepteer dat je geraakt bent door een emotie.
- Neem de verantwoording voor die emotie; hij is van jou!
- Verwelkom die emotie zo goed als je kunt (anders ga je het weer onderdrukken en dat helpt dus niet).
- Zie je de trigger, misschien komt hij wel uit het verleden?
- Benoem deze trigger en laat deze los.
- Durf de pijn, zo goed als je kunt, te voelen.
- Laat de pijn dan ook weer los
- Blijf zo goed als je kunt bij bewustzijn.
- Weet dat je de emotie hebt, maar ook dat je niet je emotie bent.
- Geef het de ruimte.
Mindfulness, EFT of EMDR kan bij een vastzittende overtuiging goede resultaten bieden
Drama kings en queens
Als gastvrouw kun je ook geconfronteerd worden met mensen die elke keer weer opnieuw (en bij nieuwe gasten) hun verschrikkelijke jeugd of wat dan ook moeten vertellen.
Dit zijn de mensen die het ook graag in stand houden en het niet willen opgeven (ze krijgen daardoor extra aandacht). Borderliners zijn er goed in. Bewaak dit en bespreek dit e.v.t. met de coördinator(s).