Immuumtherapie

Immuuntherapie bij kanker:
Werking, bijwerkingen en werkzaamheid.
Het immuunsysteem (ook wel afweersysteem) beschermt ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zo is het immuunsysteem bijzonder goed in de afweer tegen bacteriën en virussen. Maar het kan ook kapotte en afwijkende cellen, zoals kankercellen, herkennen en uitschakelen. Immuuntherapie ondersteunt het immuunsysteem bij het bestrijden van kanker.

Hoe werkt immuuntherapie?
Normaal gesproken worden cellen die zich vreemd gedragen, zoals kankercellen, herkend en opgeruimd door het immuunsysteem. Maar sommige tumoren kunnen zich verstoppen voor het immuunsysteem. Daardoor kunnen ze ongestoord blijven groeien. Met immuuntherapie wordt geprobeerd om deze cellen weer bij het immuunsysteem onder de aandacht te brengen.

T-cellen in de hoofdrol
Immuuntherapie richt zich specifiek op de communicatie tussen het immuunsysteem en de kankercellen. T-cellen spelen hierbij een belangrijke rol. Ze zijn als het ware de agenten die ons lichaam op celniveau controleren. Ze speuren naar lichaamsvreemde elementen, zoals bacteriën of virussen en ruimen deze op. Ook cellen die zich vreemd gedragen, zoals kankercellen, worden uitgeschakeld. Tenminste, als deze cellen goed worden herkend. Daar zit de moeilijkheid en tegelijk de mogelijkheden.

Slimme tumoren verstoppen zich
Sommige tumoren hebben een slimme manier gevonden om aan de T-cel te ontkomen. De tumorcellen geven een signaal af aan de T-cellen, waardoor deze niet meer worden geactiveerd en gestimuleerd om de tumorcel uit te schakelen. Immuuntherapie verstoort dit signaal van de tumorcel. Hierdoor wordt de T-cel niet meer geremd en kan de tumorcel alsnog worden uitgeschakeld. (het is af en toe oorlog in je lichaam)

Alert op zijn bij het gebruik van immuuntherapie?
Net als elke andere therapie, heeft immuuntherapie bijwerkingen. Deze zijn over het algemeen wat milder dan bij chemotherapie, maar kunnen lange tijd na de behandeling nog voorkomen. De meest voorkomende bijwerking is vermoeidheid. Dit is vervelend, maar zeker niet gevaarlijk.

Auto-immuunreactie, de gezonde cellen worden aangevallen
In enkele gevallen kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan. Dit heeft te maken met de communicatie tussen de T-cellen en de andere cellen in ons lichaam. Immuuntherapie zorgt ervoor dat de remming op de T-cellen wordt opgeheven, zodat ze de tumorcellen kunnen opruimen. Maar in sommige gevallen worden de T-cellen overactief en vallen ze ook de gezonde cellen aan. Dit leidt tot ontstekingen en wordt een auto-immuunreactie genoemd. Het is belangrijk om hier alert op te zijn.

De klachten die passen bij een auto-immuunreactie zijn afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de reactie ontstaat:

  • In de longen: kortademigheid, hoesten, pijn op de borst.
  • In de lever: braken, buikpijn, donkere urine, bloedingen, blauwe plekken.
  • In de darmen: diarree, bloed in de ontlasting, buikpijn.
  • In de hersenen en hersenvliezen: stijve nek, koorts, overgevoeligheid voor licht, verwardheid.
  • In de schildklier: meer dorst of honger, duizeligheid, haaruitval, vermoeidheid.

Heeft een patiënt het vermoeden van een auto-immuunreactie, dan is het verstandig om het ziekenhuis te bellen.

Werkt immuuntherapie bij iedereen?
Een deel van de patiënten reageert goed op immuuntherapie. Bij hen zorgt het stimuleren van het immuunsysteem ervoor dat de T-cellen de tumorcellen weer te lijf kunnen gaan. Helaas zijn niet alle tumoren gevoelig voor immuuntherapie. Dat betekent ook dat niet elke patiënt hier profijt van heeft. Er wordt druk gezocht naar kenmerken die zouden kunnen voorspellen welke patiënten wel of geen baat hebben bij de behandeling.

Mab
Medicatie die voor immuuntherapie eindigt vaak met de toevoeging ‘MAB’ Daratumimab b.v.(voor multiple myeloma)

Wat is immunotherapie BON: KWF-kankerbestrijding