Met kinderen praten
Met kinderen praten over een levensbedreigende ziekte.
Praten met kinderen, die geconfronteerd zijn met een levensbedreigende ziekte is niet altijd eenvoudig. Ouders kijken er vaak tegenop of weten niet goed hoe ze het kunnen aanpakken. Het gaat er dan ook om wie ziek is.
- Het kind zelf.
- Een ouder of verzorger is ziek.
- Een broer of zus is ziek.
- Iemand op school of in de buurt is ziek.
Wees eerlijk
Het is verstandig om open en eerlijk te praten met kinderen over een ziekte en de mogelijke gevolgen. Dit is niet alleen goed voor de kinderen maar ook voor de zieke. Binnen een gezin kunnen de gezinsleden samen op zoek gaan naar mogelijke oplossingen, rekening houdend met de wensen van iedereen. Kinderen willen serieus genomen worden en het is belangrijk dat ze weten dat niet alleen vreugde maar ook verdriet, angst en zorgen met elkaar gedeeld kunnen worden, rekening houdend met de leeftijd.
Informatieve boeken
Gelukkig zijn er uitstekende voorlichtingsboeken te koop. Boeken die rekening houden met de leeftijd van het kind. Er zijn boeken die kinderen helpen om informatie beter te begrijpen maar er zijn ook boeken die je als ouder en kind samen kunt lezen. Daarnaast zijn er ook diverse websites met nuttige informatie.b.v. van de VOKK.
Reacties van kinderen en hoe daarop te reageren.
Een ouder merkt snel dat het kind slecht slaapt, nachtmerries heeft, stil is, of juist druk. Het kan een geruststelling zijn om te weten welke reacties er allemaal bij horen en wat een ouder daarmee kan doen. Er kan een moment komen, dat een professional ingeschakeld moet worden. De huisarts speelt dan een centrale rol. Deze kan hulp inroepen en doorverwijzen.
Samen met de kinderen
Het is voor kinderen fijn als ze hun gevoelens mogen uiten. Maar niet alle kinderen praten even gemakkelijk! Ouders kunnen helpen door iets met hun gevoelens te doen. Sommige kinderen uiten hun gevoelens als ze een mooie tekening aan het maken zijn. Andere gaan sporten of met de vrienden op stap. Soms helpt het als een ouder het kind op schoot neemt en even lekker knuffelt. Ouders kennen hun kinderen het beste en weten waarmee ze het beste geholpen kunnen worden.
Samen bladeren door een oud fotoboek kan ook goed werken. Daarnaast is het zo dat ook oudere kinderen een knuffel ook fijn vinden. Het gaat in principe om aandacht voor elkaar en daarbij gedoseerd een boodschap overbrengen. Hoe triest deze ook mag zijn.
Omgaan met Tieners
Tieners zijn soms behoorlijk terughoudend om zich bloot te geven. Dit hoort ook bij het gedrag van een tiener. Het is ook de fase dat ze groeien naar zelfstandig en volwassenheid. Tieners die te maken krijgen met een ernstige zieke in hun omgeving verliezen hun ‘veiligheid’. Dit kan zich uiten door verschillend gedrag.o.a.:
- overdreven druk;
- opstandig;
- teruggetrokken op de kamer;
- overal mee willen helpen om de ouders (zieke) te ontzien;
- een ‘ik wil het er niet over hebben’ kind;
- veel van thuis willen zijn kind (vluchten).
Natuurlijke reacties
Hoe dan ook, het zijn allemaal natuurlijke reacties. Alle aandacht gaat toch naar de zieke, er is minder aandacht voor de rest van de kinderen. Soms wordt dit geaccepteerd, maar niet altijd. Kinderen kunnen in een keer weer in bed plassen, zijn licht geraakt, schoolprestaties lopen achteruit en zo meer.
Jong volwassenen
Jong volwassen die geconfronteerd worden met de ziekte van een ouder of naaste wonen soms al op zichzelf, studeren of wonen samen met een partner. Hun leven staat in de eerste versnelling en moet dan in een keer in de achteruit! Wat voor tieners opgaat, gaat ook deels op voor de jong volwassen. Al zijn de laatste beter in staat om het te verwerken. De afhankelijkheid van de ouders is dan niet zo groot meer, ze staan vaak al op eigen benen. Maar de ouders zijn nog wel belangrijke raadgevers waar ze op kunnen terugvallen. Deze jong volwassenen kun je goed betrekken in het ziekteproces. Laat ze vooral wat betekenen en betrek ze als volwassenen!
Belangrijke aanbevelingen:
Wanneer jongeren niet goed begeleid worden, dan kan het fout gaan. Niet alleen op het moment maar het kan ook van invloed zijn op hun latere leven. Op tijd hulp zoeken is belangrijk.
Inloophuis activiteiten
Een inloophuis kan zinvol zijn. ‘Zien dat ze niet de enige bent’ die het meemaakt, scheelt al veel. Kinderen die in een inloophuis komen, kunnen aan de slag met een therapeut, meedoen aan een creatieve ontspanning of aan een stoere buitenactiviteit Afleiding is altijd goed en belangrijk. Het is van belang om kwaliteitsmomenten toe te voegen aan hun leven en iemand met wie ze hun zorgen kunnen delen.