Operatie bij kanker
Operatie bij kanker.
Opereren of chirurgie is een van de meest toegepaste en kansrijke behandelingen tegen kanker. Door een operatie kan de chirurg de kanker eruit snijden. Deze behandeling biedt over het algemeen de beste kansen op genezing. Helaas kan een operatie niet altijd worden toegepast. Bijvoorbeeld wanneer de tumor te ver in de omringende weefsels is doorgegroeid of wanneer er veel uitzaaiingen zijn.
Is de patiënt klaar voor een operatie?
Om een operatie te ondergaan, moet een patiënt in een redelijke conditie zijn om na de ingreep goed te kunnen herstellen. De conditie is afhankelijk van diverse factoren. Deze factoren hebben weer te maken met de weerstand, spiermassa en emotionele stabiliteit. Maar ook de leeftijd, geestelijke toestand en comorbiditeit (meer dan een ziekte) spelen een grote rol. (fragiliteit meting= kwetsbaarheidsmeting).
Na een operatie volgt vaak nog een nabehandeling om eventueel achtergebleven tumorcellen te doden. Ook moet een patiënt herstellen van de operatie en de gevolgen van de ziekte. Opereren gebeurt meestal in combinatie met andere behandelingen.
Innovatieve operatietechnieken
Met het Nanoknife zijn ook lastige operaties mogelijk. Ook ingrepen die de chirurg normaal niet kan uitvoeren. Ook zijn er robots die het werk van een chirurg vergemakkelijken b.v. de DaVinci robot, bij het verwijderen van de prostaat.
Kanker en operatie, enkele video’s BRON: KWF-kankerbestrijding
Nanoknife
Rijnstate DaVinci Robot