Radiotherapie

Radiotherapie
Radiotherapie, ook wel bestraling genoemd, wordt ook gebruikt bij de behandeling van kanker. Bij kanker vormen zich kwaadaardige cellen (tumoren) in het lichaam en het doel van de straling is om die kankercellen te doden, terwijl het gezonde weefsel zoveel mogelijk bespaart, blijft.

Bestraling word voor meer zaken ingepast
Bestraling is een van de drie belangrijkste manieren om kanker te behandelen. Bestraling kan ook worden toegepast ter voorbereiding op een operatie (om de tumor kleiner te maken) Of voor pijnbestrijding bij kanker die niet meer te genezen is. Daarnaast wordt bestraling ook toegepast bij de behandeling van bepaalde goedaardige aandoeningen.

Hoe werkt het?
Radiotherapie maakt gebruik van röntgenstraling. Röntgenstraling wordt in het ziekenhuis ook gebruikt om botbreuken of andere inwendige afwijkingen op te sporen. Dit is dan een röntgenfoto of een CT-scan. Bij radiotherapie wordt gebruik gemaakt van een hoge dosis röntgenstraling met een hoge energie. Kwaadaardige cellen in het lichaam zijn daar gevoeliger voor dan gezond weefsel.

Wat gebeurt er in het lichaam?
Elk lichaam bestaat uit miljarden cellen die zich steeds vernieuwen. Dat proces verloopt door celdeling. Bij kanker gaat er in dat proces iets niet goed: cellen delen zich ongeremd. Zo ontstaan tumoren. Omdat een cel alleen kan delen als hij erfelijk materiaal (DNA) bevat, moet het DNA van kwaadaardige cellen kapot worden gemaakt. Dat doet de straling. De cel gaat dood en zo wordt de tumor ook kapot gemaakt.

Ook gezond weefsel kan beschadigd worden
Hoewel de straling is gericht op het gebied waar de tumoren zich bevinden, komt ook gezond weefsel met de straling in aanraking. Dat kan leiden tot bijwerkingen die soms direct, soms pas jaren later merkbaar zijn. Van de bestraling zelf voelt men in principe niets. De bestraling maakt iemand niet radioactief. Er blijft niets van de straling achter in het lichaam. Er komt ook geen straling vrij in zweet, urine, ontlasting of sperma.

BRON: VUMC

Video’s: Bestraling in een ziekenhuis
BRON: KWF-kankerbestrijding

Mogelijke bijwerkingen van radiotherapie (bestraling) BRON: Kanker.nl