Wie betaald de rekening?
Wie betaald de rekening?
Als iemand een probleem krijgt met de gezondheid, dan worden ze meestal ook geconfronteerd met kosten, kosten die soms een extra probleem opleveren. In elk inloophuis komt dit wel ter sprake. Als gastvrouw kun je mensen op weg helpen met onderstaande informatie. De informatie is niet compleet maar dat zou ook te ver gaan binnen deze opleiding. Op internet is echter veel te vinden.
TIP: de gastvrouw kan de problemen niet overnemen en het gaan regelen voor de gasten. Laat dit aan anderen over! Trek een duidelijk grens.
Extra kosten kunnen bestaan uit:
- Kosten van de ‘eigen risico’ van de zorgverzekering;
- kosten die niet of deels door de basisverzekering worden vergoed;
- vervoer en (dure)parkeer kosten;
- extra voorzieningen thuis;
- extra hulp in de huishouding;
- hulp bij de persoonlijke verzorging;
- aangepaste voeding en supplementen;
Wie betaald de rekening?
Via de zorgverzekering is het vaak mogelijk om gemaakte kosten terug te vragen. Maar lang niet alles wordt vergoed. Als iemand een aanvullende verzekering heeft, dan kan daar een beroep op worden gedaan. Hiervoor betaalt de patiënt wel extra premie. Aanvullende verzekeringen zijn voor veel mensen soms ook te duur. Hierboven op komt ook nog eens het eigen risico van 385,00 euro (2019) en kosten van medicijnen die niet worden vergoed.
Een zorgverzekeraar kan veel betekenen, het is niet de vijand
Mensen roepen vaak te laat de hulp in van hun verzekeraar. Dit is jammer. Het heeft absoluut zin om met hen van gedachte te wisselen voordat iemand een besluit neemt. Achteraf er achter komen dat de verzekeraar geen contract gesloten heeft de met een gekozen behandelaar kan wel eens duur uitvallen. Elke verzekeraar heeft een helpdesk, waar iedereen een goed advies kan krijgen.
Is een gast niet zeker van een vergoeding? Laat deze dit dan vooraf controleren bij de eigen verzekeraar. Er zijn grote verschillen en de verzekeraar is zeker niet je vijand. Diverse polissen bepalen de uitkomst. Een goedkope verzekering kan ook wel eens een dure geschiedenis worden. Een telefoontje geeft dan snel uitsluitsel.’Thuiszorg organisaties
Aanvullende zorg
Als mensen uit een ziekenhuis komen is er vaak aanvullende zorg nodig, b.v. door een thuiszorgorganisatie. Deze zorg kan ook ingezet worden als iemand later thuis meer problemen gaat ervaren. In Nederland zijn diverse organisaties actief. De huisarts kan deze mensen op weg helpen en ook de gemeente kan veel in betekenen. Te denken valt aan de wijkteams. Let op er zijn grote verschillen per gemeente. Zie ook financiën en overheid
Handige websites Thuiszorg organisaties in Nederland
Zorgkaart Nederland | https://www.zorgkaartnederland.nl
De omring |https://www.zorgkaartnederland.nl/thuiszorg
Uitleg over de WMO | https://www.zorgwijzer.nl/faq/wmo
WMO Medemblik | https://www.medemblik.nl/I
Interessante weblinks over een ernstige ziekte en financiën MEE | MEE (meedoen mogelijk maken)
Per Saldo | het persoonsgebonden budget Per Saldo
Vraag Welder | vragen over werk en financiën Vraag Welder
VLK | Vlaamse Liga tegen kanker
Borstkanker.nl | Financiële hulp bij kanker BVN
Schuldsanering, | https://schuldsanering.help