Zelfherstellend vermogen

Versterken van het zelfherstellend vermogen
Veel mensen willen zelf ook iets doen om hun ziekte te genezen of de bijwerkingen te verminderen. Soms is dat mogelijk, maar vaak weet iemand niet hoe? Een goed verhaal wat mensen snel begrijpen, zijn de 6 stappen naar een zelfherstellend vermogen.

Het zelfherstellend vermogen gaat uit van:

  1. Ziel
  2. Harmonie en balans
  3. Relaties
  4. Denken
  5. Voelen
  6. lichaam

We gaan van punt zes naar punt een.

Lichaam: De mens zien als een machine die zich zelf repareert.
En dat is dat ook zo. Bij een snee in je been wordt door je bloedplaatjes de bloeding gestelpt, komt een korstje op en wordt het lichaam van binnenuit gerepareerd. Die gedachte is niet vreemd. Maar hoe gaan we zelf om met de mooie machine? Buitengewoon sporten of juist niets doen is beide funest. Een lichaam van mensen is hier niet op gebouwd. Zeker we moeten wel bewegen, maar niet door 10 km te rennen. Roofdieren doen dat ook niet. Die nemen een aanloop en als het dan niet lukt, dan wachten ze op een nieuw moment. Hetzelfde geldt voor rust, als we ons lichaam geen rust gunnen dan doen we ons lichaam daarmee te kort.

Een lichaam bestaat  uit cellen, die er voor zorgen dat we gezond blijven. Dat doen ze door te delen en te vernieuwen. Elk lichaam heeft ook een immuunsysteem die er voor zorgt dat ‘verkeerde cellen’ worden vernietigd. Tegelijkertijd heeft elke cel ook voeding nodig en een gezond lichaam zorgt hier ook voor. Het lichaam gaat daarbij ingenieus te werk. Maar ook de ‘eigenaar van het lichaam’ kan hier aan bijdragen. Door goede voeding, zonlicht (vitamine D) en geen stoffen tot zich te nemen die het proces dwarsboomt, zoals roken, teveel alcohol, drugs, te veel vet en suikers, etc.

Voelen
Als we ons ongelukkig voelen, dan voelen we sneller kwaaltjes die we vast niet voelen als we net te horen hebben gekregen dat we de 100.000 hebben gewonnen. Voelen betekent in deze ook verbonden zijn met je lichaam. Anders gezegd voelen dat het ‘niet goed gaat’ is ook belangrijk. Een lichaam geeft veel signalen en daar moet je wat mee doen voordat je ziek wordt.

Als je ziek wordt, dan is dat je eigen schuld!
Dat wordt nog wel eens beweert en het kan inderdaad zo zijn. Longkanker als je veel rookt, hart problemen bij overgewicht en ga zo maar door. Toch is het fout om deze stelling voor iedereen maar klakkeloos aan te nemen. Er bestaat ook nog zoiets als erfelijk belast zijn met foute genen. Een onderdeel dat in elk stukje van ons lichaam aanwezig is. Elk gen draagt erfelijk informatie en als je belast bent, dan is ziek worden geen toeval, maar een te verwachte zekerheid. Beoordeling van mensen op eigen schuld dient dan ook zeker achterwege te blijven. Denk maar eens aan BRCA  en Li- Fraumeni. BRCA is verantwoordelijk voor borstkanker en LFS voor alle soorten kanker.

Denken
Wie veel piekert, lijdt al snel onder stress. Een opgeruimd karakter huist sneller in een gezond lichaam. Het is belangrijk om te beseffen dat piekeren en stress mensen wel degelijk ziek kunnen maken of het herstellen tegen gaan. Mindfulness, massage en yoga en soortgelijke therapieën  kunnen dan goed helpen.

Als het probleem groter is, dan is een bezoek aan de psycholoog of psychiater een oplossing. Maar er zijn veel ‘tussen oplossingen’ Inloophuizen b.v. Als mensen hun problemen bespreekbaar kunnen maken en in staat zijn om deze te accepteren zoals ze zijn, dan wordt er al een enorme winst geboekt. Soms is daar hulp bij nodig van een getrainde therapeut. Soms een luisterend oor.

Voor het Post traumatische Stress Syndroom (PTSS) zoals veteranenziekte en mensen die iets ernstigs hebben meegemaakt, bestaat EMDR en FTE. Beide gaan in op de pijn die een gebeurtenis oproept.  Door klikjes, lichten en of aanrakingen wordt de psychische pijn zichtbaar verkleind, totdat deze ‘handelbaar’ is voor de mensen die daar onder lijden. Voordeel van deze laatste methode is dat iemand niet alles hoeft te vertellen (graven in het verleden). Ook een ernstige ziekte of behandeling kan zorgen voor PTSS (Post Traumatische Stress Syndroom).

Relaties
Een mens is een kuddedier en we zijn van elkaar afhankelijk. De een verdient het geld, de ander bereid het eten. Als mensen leven in harmonie met hun omgeving en hun relaties, dan kan dat zeker bijdragen tot een betere gezondheid. We kennen allemaal de uitdrukking wel ‘eenzaamheid maakt ziek’.

Als mensen een partner verliezen en daar jaren later nog niet overheen zijn, dan is dat ongezond! Besef dat een goede relatie ook begint bij jezelf. Een ander goed voorbeeld van het belang van een relatie, is dat mensen ‘binnen deze relatie’ ook goed voor elkaar zorgen. Het gaat dan niet altijd over geld en degene die kookt maar ook samen ontspannen en plezier hebben in het leven.

Harmonie en balans
‘Iemand is uit evenwicht geslagen’ De balans tussen wat mensen aankunnen en niet aankunnen’ is dan weg. Dit kan bij een reeks van gebeurtenissen. Sterven van een geliefde, een baan kwijt of een ernstige ziekte zoals kanker.

Het herstellen van de balans start door het wegnemen van de ballast (b.v.door te kiezen voor een nieuwe baan of relatie). Mensen die zich bewust zijn dat er een onbalans is doen er goed aan deze te onderzoeken. Waardoor deze wordt veroorzaakt? En, kan ik de bron neutraliseren of verminderen? Bij een ernstige ziekte ligt dat moeilijker. Toch kan ook daar aan de balans worden gewerkt en wel door de regie op zich te nemen. Wat kan ik zelf betekenen in mijn ziekteproces. Patiënten die zich goed ingeleerd hebben, komen in ieder geval een stuk verder. Lukt het niet? Probeer dan iemand te vinden die dat wel kan Dan heb je gelijk een buddy!

De Ziel
Waar zit de ziel? Geen idee! Toch speelt de ziel een grote rol in ons leven. De ziel maakt je blij, maar brengt je ook wel eens aan het huilen. De ziel is ook de leverancier van intuïtie. Wat niet goed voelt, is vaak ook niet zo’ Wat je intuïtie je als eerste aangaf was vaak ook het juiste. De ziel is ook het spiritueel centrum in ons lichaam dat gelooft in een god, gelooft in liefde en onderscheid maakt tussen wat goed en fout is. Probleem is dat mensen in de huidige maatschappij meer bezig zijn met carrière en geld in plaats van stil te staan bij ‘dingen die er toe doen’ Voeding voor de ziel dus. Zorgen voor de ziel en welzijn is belangrijk.

Hoofd, hart en buik
Onderstaand voorbeeld kun je goed gebruiken om een gast uit te leggen wat intuïtie is! Laat ze voor elke stap ruim de tijd nemen!

  1. Je neemt een vraag of probleem voor ogen en brengt dat probleem naar je hoofd.
    Deze is redelijk en geeft gelijk een antwoord goed of fout Neem vooral de tijd
  2. Vervolgens breng je de vraag of probleem naar je hart,
    Wat doet het emotioneel met je, voelt het nog steeds goed?
  3. Vervolgens breng  je het probleem of vraag naar je buik!
    Hoe voelt dat? Krijg je er een onderbuik gevoel bij?

Doe dan wat je is ingegeven, dat is vaak het beste?