Zelfredzaamheid en zelfmanagement
Zelfredzaamheid en zelfmanagement
Bij zelfredzaamheid gaat om het zelf beslissen over je leven, zorg en de ondersteuning . Centraal staat: wat wil ik? Wat kan ik? Kan ik thuis wonen zonder hulp etc. Bij zelfmanagement gaat vooral over ‘een goed leven hebben met de ziekte’ Hoe kan de chronische ziekte ingepast worden in het dagelijkse leven van iemand. De gast speelt daarbij een actieve rol; de gastvrouw ondersteunt de gast daarbij.
Bij de eigen regie gaat o.a. om de volgende punten (gezien vanuit de gast)
- Positieve benadering. Wat kan ik nog wel, waar ligt mijn kracht? Een persoonlijke zoektocht en inventarisatie naar mogelijkheden die haalbaar zijn.
- Versterken van wat nog wel kan: Op welke gebieden gaat het wel goed, waar kan ik nog extra hulp gebruiken?
- Zeggenschap over ondersteuning. Wie kan en mag me helpen!
- Antwoord op vragen zoals: ‘wat wil ik met mijn leven, waar wil ik aan werken, welke hulp heb ik daarbij nodig en hoe wil ik dat die hulp eruit ziet?
- Inzicht en inventarisatie in wat ik niet meer kan: Waar heb ik absoluut hulp of ondersteuning bij nodig, op welke gebieden gaat het niet zo goed,
- Inschakelen en versterken van informele en sociale netwerken. Hoe versterk ik mijn sociale netwerk? Waar kan ik aankloppen?
- Tijd, tot wanneer heb ik ondersteuning nodig? En wanneer kan ik het leven zelf weer aan.
- Zorg tot aan het einde. Als het allemaal niet meer lukt. Wie gaat er dan voor mijn zorgen?
Wat kan een inloophuis betekenen?
Best veel, Als mensen het niet meer zien zitten, dan kun je als gastvrouw samen op zoek gaan naar de mogelijkheden. En bij name op de onderwerpen die hierboven worden genoemd. Het is van belang wie dat nog meer doet? Is er al ondersteuning vanuit de WMO, is onze gast al actief in verenigingen? Een inventarisatie geeft dan snel wat meer duidelijkheid en daardoor meer mogelijkheden.
Het is van belang de regie vooral bij de gast neer te leggen en niet voor hem te gaan invullen. Neem er de tijd voor. Voor mensen die vast zitten is professionele hulp beschikbaar in de vorm van een psycholoog of therapeut. Zitten mensen goed in hun vel maar hebben ze een duwtje nodig dan kan een lifecoach ook wat betekenen. Dring niets op, verken samen de mogelijkheden. Veel mensen krijgen daar weer nieuwe energie van.